Maktstriden i SD
Jessica Ohlsson och Richard Jomshof deltog båda i Agenda på söndagskvällen.

Pressad Jomshof fick frågor om demokrati

Publicerad 13 september 2015 kl 23.30

Politik. Det blev pressat och bitvis lite slirigt när SD-toppen Richard Jomshof, 46, fick frågan om varför SD måste kasta ut ungdomsförbundet SDU redan innan partikongressen Landsdagarna kan ta ställning till frågan i höst.
– Vi är tvungna att agera snabbt, hävdade Jomshof i SVT Agenda.

Gilla artikeln på Facebook

Både SDU:s nyvalda ordförande Jessica Ohlson, 25, och SD:s partisekreterare Richard Jomshof deltog i SVT:s Agenda under söndagen. När SVT frågade Ohlson hur hon ställer sig till de påståenden om "ideologiska avvikelser" som SD-toppen riktar mot SDU svarade hon:

– Det finns bara en ideologisk skillnad mellan SD och SDU och det är synen på demokrati.

Ohlson upprepade därefter sin ambition att den styrande trion i partiet – Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson – ska bytas ut mot andra företrädare som är kapabla att leda ett stort och demokratiskt parti.

Jomshof vägrade å sin sida att tala med sin ungdoms­förbunds­ordförande.

– Vi har debatterat väldigt mycket med det som tidigare var vårt ungdomsförbund i våras, sade Jomshof när SVT frågade varför han inte kunde tänka sig att prata med Ohlson, trots att samme Jomshof även vägrade att debattera med SDU:s dåvarande ordförande Gustav Kasselstrand i SVT i våras.

Och när programledaren Camilla Kvartoft frågade Richard Jomshof varför man inte kan låta medlemmarnas ombud ta ställning till en så radikal sak som att göra sig av med hela sitt ungdomsförbund, ville han först inte svara på frågan utan inledde istället en teknisk utläggning om formalia i partiets stadgar.

– Men det här är ändå ett ganska radikalt grepp, att kasta ut ett helt ungdomsförbund. Varför får inte ombuden på Landsdagarna vara med och rösta om det? upprepade Kvartoft i ett försök att få politikern att svara på frågan.

– Därför att vi var tvungna att agera snabbt för att inte det här ska bli en konflikt som fortsätter att eskalera under lång tid, sade Jomshof.

När SVT-reportern påpekade att det inte är speciellt lång tid till november fortsatte han:

– Nej, men vi har andra frågor vi ska diskutera i november. Vi är Sveriges tredje största parti och i vissa undersökningar Sveriges största parti.

Camilla Kvartoft svarade:

– Det är inte så då att ni är rädda för att inte få majoritet för det här då, på Landsdagarna, och därför inte vill låta dem rösta om saken?

– Nej, tvärtom. Det var många som spådde att det skulle komma kritik i våras vid de här uteslutningarna men tvärtom var stödet i partiet massivt, sade Jomshof.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus