Jimmy Durmaz utsattes aldrig för någon hatstorm.

Professor: Botar låg bakom "hatstormen" mot Durmaz

Publicerad 3 juli 2018 kl 14.10

Inrikes. Det var troligen ett nätverk av botar som låg bakom den så kallade rasistiska "hatstormen" mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Det säger Per Ödling, professor i bredbandskommunikation vid Lunds universitet, till fPlus.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Jimmy Ödling fanns det aldrig någon hatstorm Jimmy Durmaz, som orsakade en frispark i andra gruppspelsmatchen i VM och därmed bidrog till att Sverige förlorade.

I stället verkar det ha handlat om botar, automatiserade nätrobotar.

Ödling har varit med och analyserat de många inläggen på Durmaz Instagram, ett arbete som han kallar Christian Landgrens arbete. Han menar bland annat att traditionella medier gör sig själva "blinda" för att sprida en felaktig bild av Sverige som ett "rasistiskt" land. Tidningarna förstår inte vilken kraft som "botnäten" han kan, hävdar han.

– Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas "nyttiga idioter" för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige. Trist, säger han till fPlus.

Hela intervjun kommer publiceras i fPlus på torsdag.

Fria Tider var bland de första att skriva att det kunde vara botar som låg bakom attacken mot landslagsspelaren. Vår artikel visade hur till synes nystartade och falska konton postade hatiska inlägg på Durmaz Instagram för att sedan radera sina användarkonton.


Nyheter från förstasidan

Två personer ihjälskjutna utanför Stockholm i natt

Den ena personen dog när polisen försökte rädda honom. Offren är inte identifierade, men en misstänkt gärningsman är gripen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus