Finland och invandringen
Olli Immonen skapar debatt i Finland.

Proteststorm när finsk politiker förklarar krig mot mångkulturen

Publicerad 27 juli 2015 kl 18.55

Inrikes. Den finländske riksdagsledamoten Olli Immonen skrev ett Facebook-inlägg där han beskrev sin dröm om ett Finland utan mångkulturalism. Sedan dess har flera ledande politiker tagit avstånd från Immonen, och över 13.000 personer har anmält sig till en planerad demonstration mot inlägget.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredags kväll som sannfinländaren Olli Immonen satte sig framför Facebook och postade sin skarpt formulerade text på engelska. Han skrev att han "drömmer om ett starkt och tappert folk som besegrar mardrömmen vid namn multikulturalism. Den här fula bubblan som våra fiender bor i kommer snart att spricka till miljontals små bitar."

Immonen fortsatte:

"De här dagarna kommer att för alltid lämna sina spår i nationens framtid. Jag har en stark tro på mina medkämpar. Vi kommer att strida ända till slutet för vårt fosterland och för en äkta finländsk nation. Segern kommer att vara vår".

I'm dreaming of a strong, brave nation that will defeat this nightmare called multiculturalism. This ugly bubble that...

Posted by Olli Immonen on den 24 juli 2015

En rad politiker har kraftigt markerat mot sannfinländarens formuleringar. Finansministern Alexander Stubb skriver i ett Facebook-inlägg att "multikulturalism är en rikedom" och att det inte finns något mer att tillägga. Statsminister Juha Sipilä anmärkte å sin sida att Immonen har fel och att han tvärtom vill se Finland som "ett öppet land, som är rikt på språk och kulturer".

Många kräver också att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini – Finlands utrikesminister – ska kommentera utspelet, något han hittills inte har gjort.

Kampanjen ”Meillä on unelma” (Vi har en dröm), som startade i protest mot Olli Immonens inlägg har nu samlat över 13.000 deltagare på Facebook. Imorgon, tisdag, anordnas en aktion på Medborgartorget i Helsingfors i protest mot "rasism och hat", enligt Yle.

– Det finns så mycket hat i Finland nu, så personligen önskar jag att folk skulle börja fundera på vad man kan göra för att vara för öppenhet, säger arrangören Liisa Nassir Tolonen till Yla.

Andra har istället visat sitt stöd till Immonen, bland annat genom att använda slagordet "Je suis Olli".

Myös suomalainen kulttuuriväki seisoo vahvasti Ollin tukena! ;)

Posted by Olli Immonen on den 26 juli 2015

Olli Immonen meddelar i en intervju med mediekoncernen Lännen Media att han inte ser något fel med inlägget. Han beskyller också sina kritiker för att vara paranoida.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus