Beslut att neka Putilov ackreditering rivs upp

Publicerad 19 november 2018 kl 17.04

Media. Riksdagsförvaltningens överklagandenämnd har nu rivit upp det tidigare beslutet att neka journalisten Egor Putilov pressackreditering till riksdagen, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juni i år som Egor Putilov fick beslut om att han nekades pressackreditering till riksdagen.

Riksdagsförvaltningen hänvisade då till att han kunde komma att använda pressackrediteringen "för att inhämta skyddsvärd information eller för att på annat sätt försöka påverka riksdagens och Riksdagsförvaltningens säkerhetskänsliga verksamhet."

Putilov överklagade beslutet till Riksdagens överklagandenämnd, som nu river upp det tidigare beslutet och återförvisar ärendet tillbaka till Riksdagsförvaltningen för ny behandling .

I sitt beslut kritiserar nämnden Riksdagsförvaltningens agerande.

"Vissa uppgifter synes härröra från olika medier. Av förvaltningens yttrande framgår inte om några försök har gjorts att kontrollera riktigheten av de åberopade uppgifterna", står det i beslutet enligt Samhällsnytt.

"Det nu sagda gäller inte minst frågan om Egor Putilovs identitet. Riksdagsförvaltningen har i den delen, utan att ange något belägg härför, hävdats att hans identitet inte är klar. Detta bestrids av Egor Putilov. Om nämnden i ett sådant fall ska kunna godta förvaltningens uppgift måste förutsättas att den har fullgott stöd i förvaltningens utredning. Detta framgår dock inte av handlingarna i ärendet", fortsätter överklagandenämnden.

Egor Putilov arbetade själv tidigare på riksdagen som tjänsteman för Sverigedemokraterna men är idag skribent på Samhällsnytt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus