Beslut att neka Putilov ackreditering rivs upp

Publicerad 19 november 2018 kl 17.04

Media. Riksdagsförvaltningens överklagandenämnd har nu rivit upp det tidigare beslutet att neka journalisten Egor Putilov pressackreditering till riksdagen, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juni i år som Egor Putilov fick beslut om att han nekades pressackreditering till riksdagen.

Riksdagsförvaltningen hänvisade då till att han kunde komma att använda pressackrediteringen "för att inhämta skyddsvärd information eller för att på annat sätt försöka påverka riksdagens och Riksdagsförvaltningens säkerhetskänsliga verksamhet."

Putilov överklagade beslutet till Riksdagens överklagandenämnd, som nu river upp det tidigare beslutet och återförvisar ärendet tillbaka till Riksdagsförvaltningen för ny behandling .

I sitt beslut kritiserar nämnden Riksdagsförvaltningens agerande.

"Vissa uppgifter synes härröra från olika medier. Av förvaltningens yttrande framgår inte om några försök har gjorts att kontrollera riktigheten av de åberopade uppgifterna", står det i beslutet enligt Samhällsnytt.

"Det nu sagda gäller inte minst frågan om Egor Putilovs identitet. Riksdagsförvaltningen har i den delen, utan att ange något belägg härför, hävdats att hans identitet inte är klar. Detta bestrids av Egor Putilov. Om nämnden i ett sådant fall ska kunna godta förvaltningens uppgift måste förutsättas att den har fullgott stöd i förvaltningens utredning. Detta framgår dock inte av handlingarna i ärendet", fortsätter överklagandenämnden.

Egor Putilov arbetade själv tidigare på riksdagen som tjänsteman för Sverigedemokraterna men är idag skribent på Samhällsnytt.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus