Expos Jonathan Leman hade tagit fram utbildningen.

Rättsväsendet nobbade Expos utbildning om "högerextremism"

Publicerad 16 februari 2019 kl 11.32

Inrikes. Vänsterextrema Expos "utbildning" om "högerextremism" ska ha nobbats av rättsväsendet – trots att den var gratis, uppger nättidningen Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra året som vänsterextrema Expo beviljades nästan fyra miljoner kronor i bidrag av bidragsmyndigheten MUCF. Drygt en miljon var öronmärkt till ett projekt för att utbilda "utredare, åklagare och domare" i att jaga invandringskritiker på nätet.

Men enligt Samhällsnytt har nu rättsväsendet nobbat Expo. Enligt tidningen ska Expo ha setts som en partisk aktör i sammanhanget.

I ett internt mejl på Åklagarmyndigheten, som Samhällsnytt tagit del av, pekas Expo ut som en opinionsbildande aktör i samhällsdebatten.

Där står det bland annat att det "skulle kunna hävdas att vi genom att delta i utbildningen gör någon form av ställningstagande och det finns också en risk för att ett deltagande, bland vissa grupper, skulle kunna rubba förtroendet för vår opartiskhet".

Åklagarmyndighetens presstjänst har också bekräftat för tidningen att man inte vill delta i Expos så kallade utbildning.

Också Domstolsverket ska ha sagt nej till Expo med motiveringen att man själv skräddarsyr utbildningar för att be möta de utbildningsbehov som finns, och att Expo av den anledningen inte är intressanta.

– De tar fram en utbildning för rättsväsendet, men ingen vill gå den trots att den är gratis, säger en högt uppsatt källa på Åklagarmyndigheten till Samhällsnytt och kallar den vänsterextrema satsningen för ett "fiasko".

Källan påpekar också att det är ett misslyckande för regeringen, eftersom pengarna i grunden kom därifrån.


Nyheter från förstasidan

Jean-Claude Juncker: "Dessa dumma nationalister som älskar sina länder"

Hävdar att EU är en "fredsgud". "Dessa populister, nationalister, dumma nationalister, är kära i sina egna länder och gillar inte andra."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0