Myndigheterna: Så ska vi fördubbla invandringen

Publicerad 17 september 2012 kl 19.14

Politik.Sveriges kommuner måste kraftigt öka mottagandet av invandrare för att klara Fredrik Reinfeldts satsning på att slå invandringsrekord 2013. Om inte kommunerna fördubblar sitt mottagande av invandrare så kommer Migrationsverkets boenden att bli överfulla, visar en gemensam rapport från Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Länsstyrelserna.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt rapporten, som lämnas till regeringen idag, behövs sannolikt en fördubbling av den totala kapaciteten att ta emot nyanlända.

Enligt Migrationsverket är det de mest problematiska grupperna - illegala invandrare och anhöriga till illegala invandrare - som ökar mest. Illegala invandrare i underkategorierna asylsökare och så kallade "ensamkommande flyktingbarn" väntas öka kraftigt, samtidigt som anhöriginvandringen också ökar.

För 2013 beräknas invandringen av ovan nämnda problemgrupper öka till ca 40 900 personer jämfört med 19 700 för 2012.

Tillgången på bostäder är för många kommuner för låg och utgör därmed ett hinder för ett utökat mottagande av nyanlända, uppger Migrationsverket. Detta gäller trots att invandrare får sina lägenheter "anvisade" och går före svenskar i alla bostadsköer.

Men med bland annat bättre samarbete med hyresvärdar, bättre lokal samverkan mellan kommun, Arbetsförmedlingen och andra statliga aktörer samt ökad regional samordning finns på flera håll utrymme för ett utökat mottagande av nyanlända, skriver Migrationsverket hoppfullt i ett pressmeddelande.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0