Försvarsminister Peter Hultqvist, här fotograferad vid ett besök i Pentagon, begär hjälp av Nato för att kartlägga alternativa medier.

Regeringen begär Nato-hjälp mot alternativa medier

Publicerad 27 oktober 2015 kl 11.21

Utrikes. Alternativa nyhetssajter sprider "rasis­tiska konspirationer och hat" i den fria västvärlden, skriver Dagens Nyheter. Nu misstänker Nato att "främmande makt" ligger bakom allt och den svenska regeringen begär samtidigt Natohjälp mot alternativa nyhetssajter, rapporterar Ekot.
 – Det viktiga är att upprätthålla sanningen, säger försvarsminister Peter Hultqvist om sin roll.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige överväger att gå med i Natos center för strategisk kommunikation, Stratcom, som analyserar invandringskritiska åsikter i sociala medier från en militärbas i Riga. Centret misstänker enligt DN att det är "främmande makt", det vill säga Ryssland, som ligger bakom framväxten av invandringskritisk opinion på nätet i Sverige.

Enligt tidningen har Nato "upptäckt ett mönster i hur informationen sprids" vilket fått militäralliansen att misstänka en sådan inblandning.

– Främlingsfientlighet och den typen av rädsla kan lyftas fram och gödas av främmande makter. Vi ser den tendensen också, säger Mikael Tofvesson från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till DN.

Svenska makthavare ska nu få hjälp av Nato att lära sig "propagandakrig", rapporterar Sveriges Radio. Men att Sverige skulle inrätta egna aktörer på nätet som "sprider osanningar" är enligt försvarsminister Peter Hultqvist helt uteslutet, rapporterar Aftonbladet. Istället beskriver politikern det svenska etablissemanget som källan till sanningen.

– Det viktiga är att upprätthålla sanningen, säger Peter Hultqvist om sin roll.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.