Handelsminister Ann Linde.

Regeringen stöder inte Swedish Match mot EU

Publicerad 21 januari 2018 kl 09.32

Inrikes. Nästa vecka ska EU-domstolen pröva det svenska snusexportförbudet. Men den S-styrda svenska regeringen stöttar inte Swedish Match i de rättsliga förhandlingarna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är andra gången som Swedish Match stämmer EU-kommissionen i syfte att upphäva förbudet för Sverige att exportera snus till övriga EU. Första gången var 2004 och då med stöd av den dåvarande (S)-regeringen.

I en intervju i DN meddelar handelsminister Ann Linde dock att regeringen den här gången inte kommer att ställa sig bakom Swedish Match.

– Ann Linde motiverar regeringens beslut med att det viktiga inte är att få exportera snus utan att svenskarna får fortsätta snusa. Det är inte ett hållbart argument. Om det orättvisa och förlegade exportförbudet hävs behövs inget svenskt undantag och svenskarna kan snusa precis som idag, samtidigt som vi kan exportera, säger Rasmus Bäckström, exportansvarig på Livsmedelsföretagen.

Han fortsätter:

– Svenskarna brukar lika mycket tobak som EU-snittet, men vi röker minst i hela Europa och det är tack vare snuset. Därför är det mycket svårt att förstå varför regeringen vill förvägra resten av Europa ett så effektivt verktyg för att förbättra folkhälsan och dessutom gå miste om miljarder i export och skatteintäkter.

I Sverige regleras snus som ett livsmedel, och ett av målen i den nationella livsmedelsstrategin är att öka livsmedelsexporten. Varje år exporterar Sverige snus till Norge till ett värde av cirka 2 miljarder kronor.

På grund av EU:s snusexportförbud får svenska snustillverkare dock inte exportera snus till övriga EU. Däremot får t ex Danmark exportera sitt snus till övriga EU inklusive Sverige.

– Ann Linde och regeringen försöker få det att framstå som en fråga om antingen eller. Antingen får vi fortsätta snusa eller så får vi exportera. Men de allra flesta förstår ju att detta inte stämmer. Det går alldeles utmärkt att göra både och, vilket fallet med den danska snusexporten visar. Jag hoppas att regeringen omprövar sitt beslut och med full kraft ställer sig bakom Swedish Match i den här rättsprocessen, säger Rasmus Bäckström.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Nästan alla lever på bidrag. "Anmärkningsvärt" att folkslaget ändå anser sig ha överlägset bäst livskvalitet, enligt forskare.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Särskilda celler gör vissa modigare. Forskarnas upptäckt kan förklara skillnaden i riskbeteende.0 

Få samhällsvetenskapliga studier seriösa. Forskare upprepade studier från de mest prestigefyllda tidskrifterna.0 Plus

Kultur

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0 

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus