Regeringen vill förbjuda svenskar från att söka på brottmålsdomar och kriminellas etnicitet

Publicerad 4 december 2017 kl 12.48

Inrikes. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som bland annat avser förbjuda privatpersoner från att använda söktjänster där det går att kartlägga sådant som brott och etniskt ursprung. Det berör sajter som Lexbase.
"Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Journalister och vänsterextrema grupperingar som AFA har länge haft tillgång till massiva databaser som lagrar känsliga uppgifter om privatpersoners myndighetskontakter.

Men när sajten Lexbase lanserades 2014, och lät vanliga privatpersoner göra samma typ av sökningar, utbröt en mediestorm varefter politikerna började utreda frågan.

Det lagförslag som regeringen nu lägger fram innebär bland annat att söktjänster som innehåller personuppgifter med "integritetskänslig karaktär" ska förbjudas – för allmänheten att använda.

Det handlar om sajter på internet som hanterar uppgifter om sådant som politiska åsikter, religion, hudfärg, hälsa, sexuell läggning eller brottmålsdomar, skriver TT.

Den sajt som framför allt avses är just Lexbase, som alltså gör domar sökbara online. Lexbase har ett utgivningsbevis och skyddas därför av grundlagen i dagsläget. Men regeringen vill ändra grundlagsskyddet.

Dock kommer journalister inte beröras av den nya lagen.

– Journalistisk verksamhet ska inte träffas av något förbud, säger justitieminister Morgan Johansson (S), enligt TT.

Hur man ska kunna bedöma vilka sökningar som är journalistiska och inte ska bli en "tillämpningsfråga", förklarar han.

Lagförslaget innebär alltså inte ett totalförbud mot Lexbase, utan att tjänsten begränsas till så kallade professionella användare.

"Lexbase kommer att kunna fortsätta att publicera domar online. Däremot innebär förslaget att allmänheten, d.v.s. gemene man, förbjuds att använda sajter som Lexbase. Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag", skriver Lexbase i ett uttalande på måndagen.


Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

AFA-tröja på Vänsterpartiets EU-valaffischer

Partiet hävdar att man inte kände till tröjan.. Menar att bilden visar människor som "vill ha en bättre värld".0 

Stockholms stad ser inte IS-återvändare som kriminella utan som "helt skötsamma medborgare"

Huvudstadens samordnare mot extremism försöker lugna svenskarna.. "De IS-återvändare som vi pratat med hittills har ingen känd nuvarande kriminalitet, de har ett arbete och ett ordnat liv."0 

Sidor

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0