Reinfeldt medger att öppna gränser leder till ökad brottslighet

Publicerad 10 januari 2019 kl 15.48

Inrikes. Fredrik "Batman" Reinfeldts Trygghetskommission presenterar nu en ny rapport där man slår fast att öppnare nationsgränser leder till brottslighet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juni 2017 som Svensk Försäkring, branschorganisationen för privata försäkringsbolag, tillsatte den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som ledare för sin "Trygghetskommission". I Aftonbladet liknades han vid superhjälten Batman.

Detta är enligt egen utsago en expertkommission med uppdrag att "analysera utvecklingen av vardagsbrottsligheten" och föreslå åtgärder för att minska kriminalitet och otrygghet i Sverige.

Idag släppte man sin andra rapport, där man klargör att internationella stöldligor ligger bakom cirka hälften av alla bostadsinbrott och en klar majoritet, 70-90 procent, av stölderna av bilar och båtmotorer.

Man förklarar också varför det är så:

– De internationella stöldligorna är en oönskad effekt av den ökade rörlighet över nationsgränser som möjliggjorts av att gamla gränsers betydelse har minskat, säger Reinfeldt i förordet.

Enligt Aftonbladets Oisin Cantwell ska Fredrik Reinfeldt i sin presentation av rapporten på torsdagen målande ha liknat stöldligorna vid "små, vältränade styrkor som närmast påminner om paramilitära grupperingar som gör raider in i landet".

Men den tidigare statsministern manar inte till att stänga gränserna, utan försöker alltså få det att låta som en naturlig utveckling, som att nationsgränserna av sig självt förlorat betydelse.

Att Reinfeldt själv propagerade för att svenska folket skulle "öppna era hjärtan" för just öppna gränser och mer invandring, nämner han inte.

Han menar också att annan brottslighet minskar i Sverige.

– Internationella stöldligor och bedrägerier är två områden där brottsligheten i kontrast till annan kriminalitet ser ut att öka. Det handlar om brott som påverkar människors livskvalitet. Det är hög tid att samhället med kraft reagerar mot den nya tidens livskvalitetsbrott, säger Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

"Stölder, inbrott och bedrägerier är kränkande för dem som drabbas och skapar otrygghet i samhället", skriver Trygghetskommissionen, samtidigt som till exempel våldtäkter över huvud taget inte berörs i någon av rapporterna.

Reinfeldts "viktigaste" tips till rättsväsendet för att minska brottsligheten, handlar alltså inte om att stänga gränser.

– När de nya brotten utförs av professionella ligor som genomför stöldraider under snabb förflyttning in och ut ur landet eller när brotten utförs i den digitala miljön ställer det gamla sanningar på ända, säger han i rapporten och påpekar att kunskapen om denna "nya typen av kriminalitet" är låg och att mycket av den utförda brottsligheten därför inte utreds och inte heller leder till lagföring.

– Vi ser stora risker med att rättsväsendet kapitulerar inför stora och växande delar av den kriminalitet som påverkar samhället. Vårt viktigaste förslag för att ändra det är att föreslå att det ska ske en specialisering och fördjupning inom rättsväsendet men också med stöd av forskningsinsatser för att lära sig hur denna nya brottslighet fungerar. Det kommer att kräva specialistenheter med resurser att utreda och fördjupa sig, fortsätter han.


Nyheter från förstasidan

Busch Thor krossar Löfven – varannan svensk har förtroende för KD-ledaren

47 procent av svenskarna har förtroende för KD-ledaren. Statsministern hamnar långt efter, och Moderatledaren Ulf Kristersson backar rejält.0 

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Inrikes

Polisens varning: Svenskar som firar påsk riskerar inbrott

Kriminella kartlägger dig på sociala medier.. "Det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen."0 

Dan Park ska ha misshandlats i Malmö: "Glasögonen klarade sig i alla fall"

Har publicerat blodig bild på sig själv.. "Den rätta värdegrunden är mycket viktigt i Malmö har jag förstått."0 

104 ex-politiker lever på bidrag – kan få 47.000 kronor i månaden

Kan ta ut miljontals kronor fram till 65 år, enligt DN.. "De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus