Fredrik Reinfeldt ville fortsätta massinvandringen.

Reinfeldt visste att invandringen skulle kosta "väldigt mycket" – fortsatte ändå

Publicerad 18 maj 2018 kl 17.02

Inrikes. Tidigare finansminister Anders Borg (M) ville strama åt invandringen till Sverige redan 2011, hävdar han i en intervju med Kvartals "Fredagsintervju". Men Fredrik Reinfeldt och andra partiledare i Alliansen ska ha sagt nej.

Dela artikeln

Det är i Kvartals "Fredagsintervju" som Anders Borg diskuterar invandringen till Sverige.

Redan 2011 i samband med migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet, som syftade till att stänga ute Sverigedemokraterna, ska han ha velat se en stramare migrationspolitik, hävdar han.

Men Fredrik Reinfeldt och andra partiledare i Alliansen vägrade lyssna på finansdepartementet, och ville öppna gränserna – trots att man visste vilka gigantiska kostnader det skulle leda till.

– Alla partiledarna ville ha den här migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet på plats. Ur finansdepartemental synvinkel var det ju jätteviktigt att begränsa kostnaden för den och att kostnadsaspekterna vägdes in i förhandlingarna. Vi tyckte att Miljöpartiets och en del andra partiers krav på att öppna var långtgående. Vi tyckte inte att de ekonomiska aspekterna fick tillräcklig vikt i den här uppgörelsen. Det var uppenbart att den skulle kosta väldigt mycket och det fanns en risk att kostnaderna skulle dra i väg, säger Anders Borg till Kvartal.

Men enligt Borg får finansministrar alltid ge vika när partiledare och statsministrar vill något annat, hävdar han.

Enligt Borg ville partiledarna ha mer så kallade expansiva insatser på det här området än vad han tyckte var rimligt, och därför blev det så.

Samtidigt säger han idag att han egentligen inte har någon invändning mot utgången, eftersom politik handlar om mer än bara statsfinanser.

Anders Borg är dock inte alls någon invandringsmotståndare. Han säger nämligen också i intervjun med Kvartal att han nu bara vill ha "något färre" invandrare "under några år" framöver, alltså till det enligt hans synsätt har lugnat ner sig. Borg tycker det är viktigt att man bygger invandringspolitiken på "humanitära" grunder, där man både hjälper människor på plats och här i Sverige.

Borg diskuterade även det kommande riksdagsvalet i höst, och sade att de politiska partierna i Sverige borde vara mer öppna med hur svårt det kommer bli att bilda regering efter valet.

Situationen kommer att vara "historiskt unik", menar han.

Anders Borg har tidigare förespråkat ett regeringssamarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna efter valet, även om det inte är troligt. Detta beror dock inte Sverigedemokraternas "nazistiska rötter".

– SD har förändrats. Det finns inget som tyder på att partiets nuvarande ledning har några sådana rötter och då är det fel att misstänkliggöra dem för det, säger han i Fredagsintervjun.


Nyheter från förstasidan

Tyska KD ger upp invandringen

Skrotar Angela Merkels "välkomstkultur". Men i praktiken kommer partiet ändå att kontrolleras av vänstern.0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Föreslår fredsförhandlingar under debatt. Reaktionerna: "Herregud!", "extremt allvarligt", "oacceptabelt".0 

Vetenskap

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0