Foto: Regeringskansliet

Rekordmånga invandrare är analfabeter

Publicerad 2 oktober 2012 kl 22.19

Inrikes.Allt fler av de invandrare, särskilt somalier, som kommer till Sverige kan varken läsa eller skriva – eller ens förstå skyltar och klockan. Detta vållar problem och Sveriges kommuner och landsting (SKL) kräver nu mer pengar, rapporterar Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Förra året var 102 000 invandrare inskrivna på Svenska för invandrare, SFI. En femtedel av dessa hade antingen ingen skolgång bakom sig alls, eller mindre än tre år i skola. Nya larmrapporter från Borlänge gör gällande att läget är akut.

SFI-läraren Johanna Karlman i Borlänge berättar för Sveriges Radios reporter om hur vuxna invandrare inte klarar av att tolka skyltar och bildsymboler. "Att lära sig klockan är jättekomplicerat", säger hon.

Somalier mest utsatta
Mest utsatta är invandrare från Somalia, vilka är analfabeter i 9 fall av 10. Svårigheterna för dem att tyda symboler och lära sig klockan skulle kunna ha sin grund i att medel-IQ:n i Somalia bara är 68, vilket modern forskning har konstaterat. Det innebär att sannolikheten att en slumpmässig svensk har högre IQ än en slumpmässig invandrare från Somalia är 94 procent.

Den låga intelligensen medför att mer än hälften av somalierna befinner sig på särskolenivå enligt riktlinjer från Malmö Högskola, och därmed kräver extra resurser i undervisningen. Samma problematik finns med invandrarmottagning från alla afrikanska länder och delar av Mellanöstern, där medelintelligensen i befolkningarna är mycket lägre än vad som är normalt i Sverige.

"Det här är vår verklighet" säger Jan-Olov Lundberg, integrationsansvarig i Borlänge kommun, där nu mer än varannan nyanländ asylsökare är analfabet. Han målar upp en dyster bild.

– Vi har i Sverige aldrig tagit emot så många med låg utbildning. Alltså vi vet inte hur man gör, säger Lundberg och efterfrågar mer skattepengar.

Samma problematik runt om i landet
Hans problembeskrivning får dock inte gehör hos integrationsminister Erik Ullenhag, som påpekar att det är helt normal att varannan invandrare är analfabet och situationen i Borlänge inte alls är unik.

”Utbildningsnivån bland de flyktingar som kommit till Borlänge skiljer sig inte från de flyktingar som finns i riket som helhet”, hävdade ministern i ett skriftligt svar till kommunen tidigare i år.

Lundberg får dock medhåll av Per-Arne Andersson på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Per-Arne Andersson vill att de svenska skattebetalarna ska ta sitt ansvar och satsa mer pengar på SFI-utbildningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0