Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />

Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />

Även FN uppmanar USA att dela eventuell bevisning med säkerhetsrådet.

" />
KRÄVER BEVIS. Att den syriska regeringen skulle ha gasat sin egen befolkning är "rent nonsens", säger Putin, som nu uppmanar USA att backa upp sina anklagelser med bevisning, om man har någon.

Ryssland kräver bevis av USA

Publicerad 1 september 2013 kl 02.32

Utrikes.Teorin att den syriska regeringen skulle ha angripit sin egen befolkning med kemiska stridsmedel är ”rent nonsens”, säger den ryske presidenten Vladimir Putin, och kräver nu att USA backar upp sina anklagelser med bevis.

Gilla artikeln på Facebook

I fredags offentliggjorde den amerikanska regeringen en fyra sidor lång promemoria med en kortfattad sammanfattning av hur amerikanska underrättelseorgan säger sig bedöma förra veckans händelser i Syrien. I promemorian görs det gällande att den ”syriska regimen” beordrade angrepp med kemiska vapen som dödade 1 429 civila tidigt på morgonen den 21 augusti. Någon bevisning som styrker de påståenden som görs i promemorian har man emellertid inte publicerat, med hänvisning till att man vill ”skydda källor och metoder”.

Det amerikanska utspelet tycks emellertid inte ha imponerat på den ryske presidenten Vladimir Putin. Under lördagen sade Putin att det var ”rent nonsens” att den syriska regeringen skulle ha angripit civila med kemiska stridsmedel i ett läge där regeringen var på väg att vinna kriget mot rebellerna.

– Jag är övertygad om att det bara är en provokation av dem som vill dra in andra länder i den syriska konflikten, och som vill vinna stöd av mäktiga spelare på den internationella arenan, i synnerhet USA, sade Putin enligt Reuters.

Han uppmanade också USA att förse FN:s säkerhetsråd med den bevisning man påstår sig ha för anklagelserna mot den syriska regeringen.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson uppgav igår i en intervju i P1 att USA inte har försett FN med något annat material än den fyrasidiga promemoria som publicerades i fredags. Han sade emellertid att FN:s generalsekreterare i fredags uppmanade samtliga permanenta medlemmar i säkerhetsrådet, varav USA är en, att presentera eventuell bevisning som man har tillgång till för säkerhetsrådet.

Den syriska regeringen krävde redan i tisdags att USA skulle offentliggöra de bevis man påstår sig ha, så att allmänheten i väst får reda på vad anklagelserna mot Syrien grundar sig på.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Utrikes

Gula västarna kan triggas efter Notre Dame-branden

Proteströrelsen fortsätter på lördag.. Nu varnar den franska underrättelsetjänsten för nya våldsamheter.0 Plus

Tysklands plan: Fängsla illegala invandrare och skicka hem dem

Inrikesministern vill se tuffare regler.. "Om någon ska utvisas ska vi placera honom i förvar, så att han inte försvinner under utvisningstiden."0 

"Landsförrädare!" – demonstration för Assange slogs ned av polis

Ilska mot president Moreno i Ecuador.. "Vi röstade på dig för att du skulle styra, inte för att du skulle sälja ut oss till USA."0 

Gråtande Greta fick stående EU-ovationer

16-åringen varnade för att världen "faller samman".. "Ni kan inte ignorera forskarna och miljontals skolstrejkande barns rätt till en framtid."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus