Spänningarna i Europa
OFFENSIV I BALTIUM: Nato och USA övar nu regelbundet med estnisk militär. Samtidigt närmar sig Sverige militäralliansen – i smyg.

Ryssland: Nato "får inte" komma närmare vår gräns

Publicerad 14 september 2014 kl 15.37

Utrikes. Natos närmande till Rysslands gränser är oacceptabelt, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua som hänvisar till ryska TVC. Samtidigt får Sveriges deltagande i Nato-utvidningen hård intern kritik.

Dela artikeln

– Det ligger i vårt intresse att se till att alla överenskommelser om allmän säkerhet inom den euroatlantiska regionen upprätthålls, sade Lavrov enligt nyhetsbyrån.

Natos medlemsländer har under sitt toppmöte i Wales antagit en plan för hur alliansens utvidgning i Östeuropa ska se ut. Man har bland annat kommit överens om att skapa en särskild "snabbinsatsstyrka" som ska stationeras i Östeuropa och kunna sättas in mot Ryssland vid behov.

Värdland vid kärnvapenkrig
Fredrik Reinfeldts regering står även i begrepp att skriva under ett avtal om värdlandsstöd med Nato, som gör det möjligt för den svenska regeringen att låta Sverige "stå värd" för Nato i händelse av ett kärnvapenkrig med Ryssland, skriver Ny Teknik.

Tanken är att kärnvapeninsatser och andra militära angrepp mot Ryssland ska kunna avfyras från Sverige av utländsk militärpersonal – trots att Sverige inte är med i Nato. Samtidigt kommer Sverige att ta emot nukleära motattacker från ryskt territorium, vilket välkomnas av bland annat USA som med hjälp av sin robotsköld har fått en skyddsförmåga även vid fullskaligt kärnvapenkrig.

Kan bli sandhög
Samtidigt kritiseras den svenska regeringens sätt att smyga in Sverige i Nato, inte minst för att landet skulle förvandlas till en sandhög vid en militär konflikt mellan Ryssland och Nato.

Sven Hirdman är tidigare ambassadör och statssekreterare i försvarsdepartementet. Han säger till Sveriges Radio att  det är resultatet av en politik som man bedrivit i nästan två decennier och som inte gynnar Sverige. Istället förespråkar Hirdman en strikt svensk neutralitet.

– Det är en politik som vi har fört i 200 år och som huvuddelen av svenska folket anser har tjänat oss väl. Vi blev inte indragna varken i första eller andra världskriget eller i det kalla kriget egentligen. Och att överge en sådan politik som har så starkt stöd hos svenska folket det är en svår sak för politikerna. Därför använder man den här metoden istället, att gå fram i ett konkret arbete med små steg i taget, säger han till Sveriges Radio.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Just nu: Israel bombar Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien angrips, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.