Rysslands krig mot IS
Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry

Ryssland: Var är Fria syriska armén?

Publicerad 5 oktober 2015 kl 20.06

Utrikes. Den ryska regeringen säger sig vara beredd att samarbeta med de väststödda moderata rebellerna i Syrien och den så kallade "Fria syriska armén". Men med ett förbehåll: att de existerar utanför den amerikanska retoriken.

Gilla artikeln på Facebook

– De pratar om den Fria syriska armén, men var är den? Det fortsätter att vara en fantomgrupp, inget är känt om den, sade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov på en presskonferens i Moskva under förmiddagen, skriver RT.

Lavrov berättade även att han har ställt en formell förfrågan till USA:s utrikesminister John Kerry där han efterfrågar information om var Fria syriska armén, FSA, befinner sig samt vem som har kommando för den.

– Vi är redo att etablera en kontakt med dem om de verkligen är en militärt kapabel grupp av patriotisk opposition som består av syrier, sa Lavrov och fortsatte:

– Hittills har ingen berättat för oss var och hur den här Fria syriska armén verkar eller var och hur andra enheter av den så kallat moderata oppositionen verkar.

Sedan 2013 har tusentals rebeller lämnat FSA för al-Qaidas Nusrafronten, skriver The Guardian.

"I östra Syrien finns inte Fria syriska armén längre. Alla personer inom Fria syriska armén [där] har anslutit sig till Islamiska staten”, sa Abu Yusaf, en av ledarna för IS, i augusti 2014, skriver The Washington Post.

Så sent som den 23 september i år skrev Fria Tider, med hänvisning till brittiska Telegraph, att en grupp "moderata rebeller" som USA tränat och utrustat gick över till al-Qaidas Nusrafronten så snart de satts i fält.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

EU betalar domstol för att åtala Assad

Finansierar process vid kontroversiella ICC.. Omstridda domstolen kan anse sig behörig att åtala Syriens statsledning även utan stöd i FN.0 

Danmark tänker förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti jobbar på en ny lag.. "Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet."0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus