S nya vallöfte: Vi ska förbjuda religiösa friskolor

Publicerad 13 mars 2018 kl 11.02

Inrikes. Lagom till riksdagsvalet går nu Socialdemokraterna ut och säger att man vill förbjuda religiösa friskolor i Sverige. Religiös påverkan hör inte hemma i svensk skola, hävdar man.

Gilla artikeln på Facebook

"Svensk skola ska vara en plats där barn och unga med olika bakgrund möts. Att elever med olika erfarenheter lär sig att samarbeta bygger sammanhållning och motverkar splittring. Att skilja elever åt utifrån religion eller kön är inte förenligt med den svenska modellen", skriver Socialdemokraterna på tisdagen.

– För oss är det självklart att ingen elev ska utsättas för religiös påverkan i skolan. Att tro, eller att låta bli, ska vara varje barns eget val, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Enligt Socialdemokraterna ska Sverige byggas starkare genom "en jämlik skola, där föräldrar och elever kan vara trygga i att utbildningen ger kunskaper baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet, inte religiösa dogmer".

Syftet är att motverka segregation och förslaget är del av partiets så kallade trygghetsprogram för Sverige.

– Jag är född i ett land där religiös påverkan och könssegregering förekom i alla skolor. Jag tänker aldrig acceptera att det förtryck som jag och många med mig har flytt från letar sig in i svensk skola, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Enligt Socialdemokraterna ska de religiösa skolor som redan existerar omvandlas till icke konfessionella skolor.

Men på Växjö Islamiska skola rasar man mot beskedet.

– Deras förslag strider mot Europakonventionen, att alla har rätt att utöva sin religion. Det här kan vi inte acceptera, säger rektor Omar Abu Helal till SVT.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Öppet brev. Youtube-profilen Angry Foreigner: "Expressen talar inte för folket".0 

Vetenskap

Film visar: Buggar troligen bakom självkörande Uber-taxis dödskrasch. Offret korsade vägen med fri sikt till bilen.0 

Så kan kvinnor minska risken för demens – med 100 procent. Hundratals svenska medelålders kvinnor i banbrytande nya studien.0 Plus

Kultur

Eric Clapton ber om ursäkt för "halvrasism". "Har vi några blattar i publiken ikväll?"0 Plus