Val 2018

S-topp hoppar av riksdagslista i protest – partiet har blivit för "invandringskritiskt"

Publicerad 22 maj 2018 kl 18.46

Inrikes. Socialdemokraternas ordförande i Lomma, Sebastian Merlöv, hoppar nu av partiets riksdagslista i protest mot justitieminister Morgan Johansson (S). Han känner inte igen sig i partiets retorik mot invandrare, säger han till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Har Socialdemokraterna blivit så "främlingsfientliga" i sitt sätt att uttrycka sig att partiets egna medlemmar och politiker nu lämnar?

Efter att partiledningen i början av maj hävdade att man förespråkar en mycket striktare invandringspolitik, valde riksdagsledamoten Sara Karlsson att lämna sin post.

"Kommer ni ihåg för några år sedan när vi förfasade oss över utvecklingen i Danmark? Och hur vi sa att det där ska vi inte låta hända i Sverige? Well. Det hände", skrev hon på sin Facebook och kallade sitt partis nya politik för en "mycket obehaglig utveckling".

Den senaste att visa sitt missnöje är S-ordföranden i Lomma, Sebastian Merlöv, som hoppar av riksdagslistan i protest mot justitieminister Morgan Johansson.

Bakgrunden är Johanssons uttalande på måndagen om att Skånes 90.000 skolungdomar inte hade kunnat få kostnadsfria tåg- och busskort i sommar "om vi inte stramat åt migrationspolitiken".

Uttalandet har skapat ett Twitterbråk mellan justitieministern och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt samt Ulla Andersson (V).

– Jag känner inte igen mig i det som definierar Socialdemokraterna för mig. En socialdemokrat sätter inte en svag grupp mot en annan grupp. Man hade aldrig satt en ensamstående mammas prioriteringar mot en fattigpensionärs, säger Sebastian Merlöv till Aftonbladet.

Enligt Merlöv är det helt fel att ställa möjligheten för kostnadsfri kollektivtrafik för svenska ungdomar mot kostnaden för migration. Det kan till exempel skapa problem om svenska elever och "flyktingar" som går i samma klass börjar fundera på kopplingen mellan fria busskort och antalet invandrare som hade kunnat få stanna i landet.

Genom att hoppa av riksdagslistan vill han nu markera sina "grundvärderingar", förklarar han.

Merlöv menar också att det är många bland partiets väljare som inte känner igen sig i den tuffare "retorik" som Socialdemokraterna anammat i invandringsfrågan den senaste tiden. Han kan inte försvara det nya språkbruket och kommer därför fortsättningsvis fokusera på lokala och regionala frågor, säger han till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Mer från Inrikes

16 miljoner extra till bostäder för "ensamkommande"

Kommunstyrelsen i Göteborg säger ja till förslaget.. "Det är många ensamkommande som inte har någonstans att ta vägen."0 

Flera gripna efter dödsskjutning i Malmö

Sjukhuset spärrades av under natten.. Skjutningen ska ha kopplingar till trippelmordet tidigare i veckan.0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0