Salvini manar till revolt? Lovar renässans av "sanna europeiska värderingar"

Publicerad 10 januari 2019 kl 13.49

Utrikes. Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini vill nu att Italien och Polen går ihop för att skapa en "europeisk vår" som ska avsluta den franska och tyska dominansen i Europa, uppger RT.

Gilla artikeln på Facebook

De arabiska upproren i Nordafrika 2010 kallades för den arabiska våren. Nu vill Italiens inrikesminister Matteo Salvini se vad han kallar en "europeisk vår" i Europa.

Det var under en presskonferens med Polens inrikesminister Joachim Brudziński som den italienske ministern talade om ett nytt Europa.

Enligt Salvini ska Polen och Italien ingå i en europeisk vår och en renässans av europeiska värderingar. Detta ska i sin leda till en ny balans och en reducering av Frankrikes och Tysklands dominans.

Han menar att Europaparlamentsvalet i maj kan göra sluta på ett Europa som "styrs av byråkrater."

– I Europa har man alltid talat om en fransk-tysk axel. Vi förbereder oss för en ny jämvikt och en ny energi i Europa. Och Polen och Italien kommer att vara huvudpersonerna i den här nya europeiska våren, i pånyttfödelsen av sanna europeiska värderingar, sade den italienska ministern enligt The Telegraph.

Samtidigt hyllades den italienska regeringen av Salvinis polske kollega Joachim Brudziński, som förklarade att Italien gjorde helt rätt i att stänga sina hamnar för migrantbåtarna på Medelhavet. Han påpekade också att Polen planerar att stärka sina gränser ytterligare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0