Salvini startar ny partigrupp i EU – men SD vill inte vara med

Publicerad 8 april 2019 kl 09.56

Utrikes. Dansk Folkeparti går nu samman med italienska Lega, Alternativ för Tyskland och Sannfinländarna i en ny partigrupp i Europaparlamentet, rapporterar DF:s partiorgan Dit Overblik. Men Sverigedemokraterna tänker inte följa med.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Dansk Folkeparti som nu tillsammans Lega, tyska AfD och Sannfinnländarna bildar en ny grupp i EU-parlamentet.

Avsikten är försöka samla euroskeptiska partier med nationalkonservativ utgångspunkt i en "gemensam allians" i parlamentet. Initiativtagare är Italiens inrikesminister Matteo Salvini, även partiledare för Lega.

De fyra parterna är idag medlemmar i tre olika grupper i Europaparlamentet, varav Dansk Folkeparti och Sannfinländarna är medlemmar i ECR, där också Sverigedemokraterna ingår.

– Vi fungerar bra i ECR-gruppen, men saken är den att det i dag finns några stora federala grupper i Europaparlamentet, den konservativa och den socialistiska gruppen, som vill ha mer EU. Vi behöver därför en förstärkt plattform om vi ska kunna bekämpa federalism inom och för nationalstaternas intressen. Det är vad vi nu ska sondera terrängen för, säger DF:s toppkandidat för Europaparlamentet, Peter Kofod, till Dit Overblik.

Den nya partigruppen kommer att ha tre huvudsakliga mål: ett Europa av nationer med nationalstaten i centrum, stopp för all illegal invandring och skydd av nationell kultur och identitet.

Enligt Peter Kofod står man på motsatt sida av den franske presidenten Emmanuel Macron, och tänker bekämpa hans planer på en europeisk superstat. Och att Matteo Salvini kallas för en "kontroversiell" politiker, är inte någonting som Dansk Folkeparti bryr sig om. Det viktiga är att förändra EU i rätt riktning, förklarar Kofod för partiorganet. Politik består av olika partier, och då är det naturligt att man inte delar exakt alla åsikter med varandra, poängterar han.

Sverigedemokraterna tänker dock inte gå med i den nya gruppen.

– Vi har haft som mål hela tiden att hamna i ECR-gruppen med andra konservativa partier. Vi känner att vi är i rätt grupp nu, säger SD:s toppkandidat Peter Lundgren, enligt TT.


Nyheter från förstasidan

Lat taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus