Justitieminister Morgan Johansson (S) låter som en scen ur Gudfadern, tycker Tino Sanandaji.

Sanandaji jämför Sveriges regering med gangsterfilm: "Låter som Gudfadern"

Publicerad 3 augusti 2018 kl 18.43

Inrikes. Nationalekonomen Tino Sanandaji är inte nådig i sin kritik mot regeringen efter Youtubes censur av Samtidens virala dokumentär om Socialdemokraternas historia. Han jämför justitieminister Morgan Johansson (S) med den Oscarsbelönade maffiafilmen Gudfadern.

Gilla artikeln på Facebook

Att Youtube raderade Sverigedemokraternas dokumentärfilm om Socialdemokraterna går inte att ursäkta med att Youtube är ett privat bolag.

Det menar nationalekonomen Tino Sanandaji. Detta eftersom regeringen tidigare i år utövat politiska påtryckningar mot Youtube.

I samband med och på grund av Bonnierkoncernens hetskampanj mot yttrandefriheten på nätet tidigare i år, då Expressen och DN bland annat lyckades stänga ned Granskning Sveriges Youtubekanal, krävde regeringen att Google, som äger Youtube, inför "självsanering" mot så kallat hatiskt innehåll på internet. Annars skulle det bli hårdare lagar.

Regeringen krävde också ett möte med Google och Facebook.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sade Morgan Johansson till TT i mars.

Tino Sanandaji jämför nu Johanssons uttalanden med maffiafilmen Gudfadern. Enligt Sanandaji är Samtidens dokumentärfilm "explosiv", eftersom de har "grävt fram många citat få känner till". Och extremt viral var den, ända fram till den raderades, påpekar han.

"Det går inte att försvara detta med att Youtube är ett privat företag och att bara statlig ingripande utgör censur. Staten har lagt sig i genom att ett tag sen kalla in Youtube till ett möte och hota de att ta ned material. Morgan Johansson lät som en scen ur Gudfadern", skriver den populäre nationalekonomen på Facebook idag.

Sanandaji påpekar även att Socialdemokraternas egen valfilm på Youtube har ca 6.000 visningar, medan SD:s film om Socialdemokraterna fick nära 200.000 på några timmar.

"Regeringen vill få ned inte bara det som strider mot lagen utan mot Youtubes egna regler, där Youtube arbiträrt avgör vad som är i linje med deras community-regler. Vi ser ett konkret exempel på vad Youtube stängde ned: En film med historiska arkivcitat socialdemokrater inte är stolta över och inte vill att väljarna ser", avslutar han sitt inlägg.


Nyheter från förstasidan

Ungerska ministerns öppna brev till Annika Strandhäll (S): "Jag är chockad" över ditt beteende

Konflikten trappas upp. Familjeminister Katalin Novák: "Jag insisterar på att du ber om ursäkt för vad du har sagt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus