Nicolas Sarkozy ska ha tagit emot kampanjpengar av Muammar Kadaffi – som han sedan lät flygbomba.

Sarkozy riskerar långt fängelsestraff för korruption

Publicerad 2 juli 2014 kl 15.24

Utrikes. Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy, 59, utreds för en rad fall av maktmissbruk och korruptionsbrott. Under gårdagen förhördes han 15 timmar av antikorruptionspolis och nu väntar åtal.

Dela artikeln

Det rör sig i första hand om brott som ska ha begåtts i samband med Sarkozys valkampanjer, rapporterar Reuters.

Bland annat ska presidenten ha försökt muta en domare för att få ut insiderinformation om en utredning som gällde finansiering av hans valkampanj 2007. Domaren ska ha erbjudits en hög position i Monaco i utbyte mot informationen.

Anklagelserna bygger i första hand på omfattande telefonavlyssning mot Nicolas Sarkozy och hans närmaste medarbetare. Själv hävdar 59-åringen att avlyssningen varit olaglig och att han är utsatt för en politisk komplott från den socialistiska regeringens sida.

Vissa av inspelningarna ska visa att Libyens förre diktator Muammar Kadaffi finansierade Sarkozys valkampanj 2007 – samme Kadaffi vars regim den franske presidenten lät sitt flygvapen bomba sönder och samman under den "humanitära interventionen" fyra år senare.

Om han fälls riskerar 59-åringen upp till 10 års fängelse för korruptionsbrott. Nicolas Sarkozy planerade politiska comeback framstår som alltmer avlägsen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.