Jerzy Sarnecki.

Sarnecki om brott: Det var värre förr i tiden

Publicerad 14 maj 2018 kl 09.10

Utrikes. Jerzy Sarnecki tycker det är en "kraftig överdrift" av politiker att lägga så fokus på brottsligheten. Enligt professorn finns det mycket annat att oroa sig för och det är inte ens säkert att brotten ökar, säger han i en intervju med SVT. Dessutom var det värre på 1990-talet, och våldtäkterna behöver inte alls bero på invandringen, menar han.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige är inte alls så otryggt som den politiska debatten vill få det till.

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki är det inte ens säker att brotten ökar och han tycker den politiska fokusen på brott som en av Sveriges viktigaste frågor är onödigt stor.

– Självklart är brottsligheten ett problem, men i dagens läge finns det så otroligt mycket annat att oroa sig för. Den här uppgraderingen av brottsligheten som en av de allra viktigaste samhällsfrågorna är förstås en stor framgång för de som försöker vinna makten på de här frågorna, men utifrån någon sorts objektivt perspektiv är det en kraftig överdrift, säger Jerzy Sarnecki till SVT Nyheter på måndagen.

Enligt Sarnecki "vet ingen" om brotten mot person ökar eftersom det är så problematiskt att mäta brott baserat på polisanmälningar.

Så kallade trygghetsundersökningar är också bristfälliga, menar han.

I varje fall är det dödliga våldet räknat per 100.000 invånare "påtagligt lägre" i dag jämfört med 1990-talet, hävdar han.

Enligt SVT:s artikel skulle det ökade antalet sexbrott kunna förklaras med sådant som förändrade attityder och fler polisanmälningar. Dessutom kan det ju vara svenskar som gömmer sig bakom alla de våldtäkter som inte hamnar i domstol, påstås det.

I vilket fall som helst är förklaringen till invandrares överrepresentation att de "utgör en underklass i samhället och det är typiskt för underklassen att begå brott", säger Sarnecki.

Men att invandringen fått sexualbrotten att öka de senaste åren är ingenting som han är övertygad om. Enligt professorn finns det nämligen ingen forskning som säger det och man måste "noga analysera" data innan man kan dra den slutsatsen, menar han. Enligt Sarnecki kan samhällsdebatten ha fått fler att anmäla sexbrott.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus