Maktstriden i SD
Mattias Karlsson är gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen och pekas ut som hjärnan bakom kuppen mot SDU.

SD bryter med SDU

Publicerad 12 september 2015 kl 16.33

Politik. Sverigedemokraternas partiledning meddelade under eftermiddagen idag att man bryter banden med sitt ungdomsförbund SDU.

Gilla artikeln på Facebook

© Uppsala kommun

Inte tillräckligt lojal. Jessica Ohlson (SD) är jurist och folkvald kommunalpolitiker i Uppsala.

Beskedet kommer sedan SDU:s kongress valt den 25-åriga juristen Jessica Ohlson från Uppsala till ny ordförande för förbundet istället för partitoppens motkandidat, 19-årige Tobias Andersson från Skövde.

Partistyrelsen skriver i ett pressmeddelande att valet av Jessica Ohlson "tolkas som en tydlig signal att SDU vill fortsätta den konfliktlinje som präglat relationerna mellan partiet och förbundet de senaste åren".

Vidare heter det att man bryter med förbundet eftersom det anses finnas ideologiska skiljaktigheter mellan moderpartiet och ungdomsförbundet. Bland annat anklagas ungdomsförbundet för att inte vara demokratiskt.

Efter att ha ansetts rösta på fel kandidat kapas alltså banden med ungdomsförbundet och partitoppen startar upp ett nytt förbund med samma namn.

Oenighet i SD-toppen
Det råder dock oenighet inom den partitopp bestående av Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder som tidigare pekats ut som SD:s yttersta ledarskikt och informellt gått under öknamnet "de fyras gäng".

"Oavsett vem man väljer som ny förbundsordförande är det min förhoppning att förbundet och moderpartiet kan få till ett närmare samarbete", skrev Söder på Facebook tidigare i veckan innan han fortsatte:

"Jag är övertygad om att förbundets medlemmar är kapabla att själva fatta kloka beslut under sin kongress och önskar härmed de båda ordförandekandidaterna lycka till."

Att SDU ska vara Sverige­demokraternas ungdomsförbund är inskrivet i partiets stadgar och det är oklart om partitoppen rent juridiskt har rätt att kringgå stadgarna genom att starta upp ett nytt ungdomsförbund med exakt samma namn.

Fria Tider har sökt såväl Jessica Ohlson som partiledningens presstalesman Henrik Vinge för en kommentar.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus