Sverigedemokraterna
Kent Ekeroth (SD).

SD petar Kent Ekeroth från riksdagslistan

Publicerad 22 februari 2018 kl 15.33

Inrikes. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth får inte vara med på Sverigedemokraternas riksdagslista inför valet i höst. Han petas av partiet, men någon motivering har han inte fått.

Gilla artikeln på Facebook

Kent Ekeroth har av SD:s valberedning blivit informerad att han inte kommer få stå med på partiets riksdagslista inför höstens val, något Samhällsnytt var först att rapportera om.

Det ska ha varit partikollegan Josef Fransson som meddelade Ekeroth om valberedningens beslut.

Men någon konkret förklaring ska han inte ha fått.

– Det är förvånande. Jag fick inte någon motivering till det hela. Frågan är vem valberedningen lyssnat på: partiets medlemmar eller på partiledningen. Valberedningen ska ju sätta en lista med 73 namn – menar de då alltså att varje person på den listan har större stöd i partiet än vad jag har?, säger Ekeroth till Samhällsnytt.

Uppgifterna bekräftas för Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag, säger Michael Rosenberg, valberedningens ordförande, till tidningen.

Enligt Rosenberg har man bett alla partidistrikt att komma in med nomineringar och ingen ska ha föreslagit Kent Ekeroth, hävdar han.

Riksdagslistan fastställs dock först på partiets valkonferens som äger rum den 16-18 mars och där partiets ombud får rösta om listan.

Förra sommaren sade partiets gruppledare Mattias Karlsson att Ekeroth kommer petas från riksdagen om han döms för ringa misshandel efter händelsen utanför nattklubben Solidaritet vid Stureplan i november 2016. Ekeroth friades dock av hovrätten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus