Erik Björkman blev 22 år.

SDU-medlem avled efter invandrardåd

Publicerad 6 oktober 2013 kl 04.20

Inrikes.En medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU, 22-årige Erik Björkman i Uppsala, har avlidit efter att ha blivit oprovocerat misshandlad av en man med afrikanskt utseende. Den exakta dödsorsaken är ännu inte känd.

Gilla artikeln på Facebook

SDU-företrädaren blev överfallen av en invandrare i Uppsala den 22 augusti varpå han ådrog sig ansiktsskador och en hjärnskakning. Under dådet ska invandrarna bland annat ha ropat "svennejävel".

Efter händelsen lade Erik Björkman själv upp en bild på Facebook som visade hans sönderslagna ansikte. Samtidigt skrev han i ett Facebook-inlägg:

"...denna posten är inte att det är synd om mig på något sätt för jag kommer att läka ihop så småningom, men däremot vart är vårat samhälle på väg? Vad är det som händer? Jag hade ätit på mygyros och får en riktig snyting så jag åker och slog bakhuvud i asfalten strax utanför mygyros av en helt okänd person som bara verkar vara ute efter att bråka. Sedan fick jag ca ytterligare 7 slag i ansiktet av samma person".

Dödsorsaken är ännu inte fastställd, men SDU:s förbunds­ordförande Gustav Kasselstrand bekräftar på Facebook att händelsen har ägt rum.

"Jag nås idag av det tragiska beskedet att en person som varit aktiv i SDU tragiskt omkommit, troligen i sviterna av en oprovocerad misshandel på stan. I dagsläget finns inga tecken på att gärningsmannen haft politiska motiv, däremot finns indikationer på att våldet varit rasistiskt motiverat", skriver Kasselstrand och uppmanar alla att inte sprida spekulationer om händelsen innan de exakta omständigheterna är kända.

En företrädare för SDU i Uppsala uppger till Fria Tider att man nu hoppas på en rättsmedicinsk undersökning för att få klarhet i att dödsorsaken inte är självmord eller liknande.

"Men oavsett om det är det är det ju kopplat till misshandeln i alla fall", uppger SDU-företrädaren i ett mejl till Fria Tider.

Artikeln är uppdaterad. Artikeln är rättad: Det ska endast ha rört sig om en gärningsman.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0