Det är dags att den blivande ärkebiskopen förklarar sig, menar Öholm.

" />

Det är dags att den blivande ärkebiskopen förklarar sig, menar Öholm.

" />

Det är dags att den blivande ärkebiskopen förklarar sig, menar Öholm.

" />
KRÄVER SVAR DIREKT. Siewert Öholm vill att Svenska kyrkans blivande ärkebiskop reder ut "märkliga samband" mellan henne och Stasispionen Aleksander Radler.
David Castor

Siewert Öholm: Jackelén måste tala ut om DDR-spionen

Publicerad 9 december 2013 kl 11.34

Inrikes.Svenska kyrkans blivande ärkebiskop Antje Jackelén måste ge besked om sina ”märkliga samband” med en präst som spionerade åt den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Det kräver journalisten Siewert Öholm.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en artikel i den kristna tidningen Världen idag som Siewert Öholm efterlyser besked om vad han beskriver som ”märkliga samband” mellan Antje Jackelén och prästen Aleksander Radler.

Radler flyttade till Sverige från Östtyskland i slutet av 1960-talet. Efter studier vid Lunds universitet blev han präst i Svenska kyrkan och professor i teologi.

Förra året uppdagades det att Radler, som då var kyrkoherde i Burträsk, hade spionerat åt den östtyska säkerhetsstjänsten Stasi. 1968 angav han sex studenter som planerade att fly till väst. De greps och dömdes till kännbara fängelsestraff.

Antje Jackelén kommer från Västtyskland och flyttade till Sverige på 1970-talet för att studera teologi. Hon tog examen 1979, prästvigdes i Svenska kyrkan 1980 och blev teologie doktor vid Lunds universitet 1999.

Siewert Öholm kräver nu att Jackelén lämnar besked om vilka kontakter som förekommit mellan henne och Radler.

”Det gäller hennes märkliga samband med DDR-spionen, lundaprofessorn och senare prästen i Svenska kyrkan. … Varför tenterade just han henne, enligt hennes egen uppgift. Fanns det kontakter i den tiden som borde vara kända i dag?”, skriver Öholm.

Frågan om Jackeléns eventuella samröre med Aleksander Radler har tidigare tagits upp av prästen Dag Sandahl.

”Jag är inte tillfreds när oklarheter inte klaras ut och när det som sägs skapar fler oklarheter än tidigare. I går sa Antje att hon under sin doktorandtid tenterat för Aleksander Radler. Har hon? Hon var doktorand 1996-1999 enligt sitt eget CV – och då var Radler kyrkoherde i Burträsk. Hade han till uppgift att tentera doktorander i Lund då? Och var det verkligen bara då Radler och Jackelén träffades?”, skriver Sandahl på sin blogg.

Förra månaden arrangerade Växjö stift ett seminarium om Svenska kyrkans kopplingar till DDR.

Valet av Antje Jackelén till ny ärkebiskop har givit upphov till en häftig debatt inom Svenska kyrkan. Jackelén har kritiserats för att ifrågasätta centrala kristna trossatser och för att ha vägrat ge ett klart svar på frågan om hon anser att "Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed".

Jackeléns valspråk som biskop är "Gud är större". Översatt till arabiska lyder den frasen "Allahu akbar". I en intervju i TV4 i oktober förklarade Jackelén att sverigedemokrater behöver "moralisk fostran" om de ska kunna bli "goda och visa" människor och "övertygade demokrater".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0