Freden i Syrien
Idlib gränsar till Turkiet och behärskas för närvarande av rebeller med kopplingar till al-Qaida.

Sista al Qaida-nästet invaderas av Assad

Publicerad 12 maj 2019 kl 15.32

Utrikes. Det syriska försvaret gör just nu stora framryckningar i Idlib-provinsen, som är det sista starka fästet för Syriens rebeller.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ryskt flygvapen och syriska regeringsstyrkor som krigar mot miliser knutna till terrorgruppen al-Qaida, enligt Sky News.

Från västländer hörs nu kritik mot att invasionen pågår, eftersom många USA-lojala rebellergrupper finns i området.

– Vi är oroade över de 150.000 människor som drivits på flykt, och det är oroande att stridigheterna drabbar tätbefolkade platser, sjukhus och skolor, säger Marc Pectseen de Buytswerve, Belgiens FN-ambassadör.

Rysslands vice utrikesminister Sergei Vershinin säger att striderna i Idlib ”koordineras med våra turkiska samarbetspartners” och att man fokuserar på att besegra terrorister. I september förra året kom Ryssland och Turkiet överens om att Idlib skulle vara en av fyra överenskomna ”deeskaleringszoner” där våld inte skulle användas.

Ryssland har godkänt att Turkiet inrättar ett dussintal ”observationspunkter” omkring Idlib, men både västmakterna och Turkiet har kraftigt motsatt sig en invasion av Idlib, officiellt med hänvisning till att det bor civila i området.

När luftangreppen avslutades på torsdagen ska den civila dödssiffran ha legat på 108 personer efter två veckors intensiva luftangrepp, enligt AP..


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0