Sköt svensk och skyllde på "rasism" – nu frias han av hovrätten

Publicerad 6 december 2017 kl 11.08

Lag & Rätt. Den 21-årige afrikanen dömdes till 1 år och 9 månaders fängelse efter att tillsammans med maskerade vänner ha attackerat en kräftskiva och skjutit värden med en startpistol. Men nu frias han från brottet av hovrätten.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Pistolen som afrikanen sköt med.

© Polisen

Offret kan ha fått "irreparabla skador" av skottet.

Fria Tider har tidigare skrivit om attacken mot den privata kräftskivan, som hölls i ett villaområde i Gävle i början av september.

Medan festen pågick i trädgården till en villa dök plötsligt fyra maskerade afrikaner, beväpnade med bland annat hockeyklubbor, upp och började bråka med gästerna. De krävde att få veta vem som ägde en bil som stod parkerad vid villan.

21-åringen, som kommer från Eritrea, började skrika om att svenskarna var "rasister" och drog sedan fram en revolver, som senare visade sig vara en startpistol, som han hotade dem med. Värden för kräftskivan agerade blixtsnabbt och försökte avväpna afrikanen, vilket slutade med att han blev skjuten i benet.

"Alla är rasister!"
– Han tittade snett på mig. Jag måste skydda mig. Alla är rasister! sade 21-åringen om skjutningen i förhör med polisen.

Gävle tingsrätt dömde i oktober eritreanen till ett år och nio månaders fängelse för grov misshandel, vapenbrott och brott mot knivlagen. Enligt domen visade handlingen att han har "en farlig personlighet och saknar empatispärr". Det framgick också att den skjutne mannen kan ha fått irreparabla skador från gummikulan.

Men domen överklagades till hovrätten – som i veckan valde att fria 21-åringen från den grova misshandeln.

I sin överklagan hävdade afrikanen att han inte visste att det gick att avfyra kulor med startpistolen, som han hade "hämtat på ett daghem" tidigare under dagen, och att hans avsikt bara var att skrämma mannen med ljudet som vapnet framkallade.

"Visste inte" att vapnet var laddat
Hovrätten för nedre Norrland skriver att utredningen har visat att det rörde sig om en startpistol som inte var avsedd att skjuta projektiler och att det fanns en metallinfästning i pipan som hindrade metallkulor från att tränga ut. Det som gjorde att det ändå gick att skjuta kulor med vapnet var att skottet avlossades med en elastisk kula av gummi.

Enligt domstolen är dock det inte bevisat att afrikanen kände till att pistolen var laddad med gummikulor.

"Det är därmed inte styrkt att han uppfattade att det fanns en mycket hög sannolikhet för att vapnet kunde orsaka skador av det skälet att den var försedd med gummikulor eller att han trodde att [offret] av något annat skäl skulle skadas när han fyrade av vapnet", skriver hovrätten i sin dom.

Därför frias 21-åringen från grov misshandel. Han döms dock för vapenbrott och brott mot knivförbudslagen, men straffet blir avsevärt lägre – en månads fängelse.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.