Skattebetalarna sågar nya budgeten

Publicerad 10 april 2019 kl 11.12

Inrikes. Höjda klimatskatter och besparingar i äldreomsorgen ligger till grund för regeringens vårbudget. De fortsatta skattehöjningarna får nu hård kritik av Skattebetalarna.

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterades vår­ändrings­budgeten, den första budget som ska klubbas igenom riksdagen med stöd av sam­arbet­spartierna Liberalerna och Centerpartiet. Budgeten innehåller inbesparingar på 2,7 miljarder och skattehöjningar på 1,3 miljarder.

– Vårbudgeten innehåller några berömvärda förslag, bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för den först anställda i enmansföretag. Tyvärr tyder resten på att regeringen fortsätter i samma riktning som under förra mandatperioden då skatterna höjdes med 66 miljarder, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, i ett uttalande.

Tyngdpunkten i budgeten ligger på miljö- och klimatåtgärder som bland annat finansieras genom bibehållen flygskatt, besparingar i äldreomsorgen och höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor.

– Den kostsamma symbolpolitiken på miljö-och klimatområdet är tillbaka. Istället för att satsa på det som ger mest klimatnytta för varje skattekrona så väljer regeringen nu att lägga ännu mer pengar på ineffektiva satsningar som kritiserats av såväl Riksrevisionen som Konjunkturinstitutet, säger säger Christian Ekström.

En annan kritik går ut på att satsningar på så kallad politisk korrekthet går ut över bland annat polisen.

– Att spara in på polisen och samtidigt lägga 160 miljoner kronor på att återinföra fritt inträde på museum, kommunala kulturskolor och medel till två symbolpolitiska myndigheter som Jämställdhetsmyndigheten och Delegation mot segregation är en märklig prioritering när våldet i förorterna växer och allt fler känner sig otrygga ute på gator och torg, säger Christian Ekström.


Nyheter från förstasidan

Malmöpolisens senaste "knep" för att stoppa brott – högtalare på offentliga platser

Polisen ska i realtid säga till brottslingarna att sluta begå dumheter. "Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser."0 

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0