Småföretagare tränar sällan

Publicerad 10 februari 2019 kl 15.38

Inrikes. Varannan småföretagare ägnar sig aldrig eller väldigt sällan åt fysisk träning, visar en kartläggning från Visma. Och några avdrag för friskvård får inte göras för den som har enskild firma – utan bara av anställda.

Gilla artikeln på Facebook

I Vismas undersökning svarar varannan småföretagare, 46 procent, att de aldrig eller väldigt sällan ägnar sig åt ansträngande träning.

I dag omfattas inte Sveriges cirka 450.000 småföretagare med enskild firma av det skattegynnade friskvårdsbidraget. Företagaren själv räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har enskild firma inte kan använda bidraget för sin träning.

– Fysisk aktivitet är livsviktigt för både kroppen och hjärnan, och hjälper oss att orka med jobbet och undvika långa sjukskrivningar. Därför måste reglerna ändras så att även småföretagare med enskild firma omfattas av friskvårdsbidraget, säger Boo Gunnarson på Visma.

Friskvårdsbidrag är en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter. Företaget betalar ingen moms och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren, men över 5.000 kronor är bidraget skattepliktigt. Den 1 januari i år utökades förmånen till att omfatta dyrare sporter som ridning, golf, segling och utförsåkning.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus