Tuffa tider.

Höga skatter hotar svenska mjölkbönder – leder till brist på smör och grädde

Publicerad 26 januari 2017 kl 21.24
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Brist på svenskt smör och grädde hotar Sverige framåt våren, skriver Sveriges Radio. Enligt Arla beror krisen delvis på svensk vänsterpolitik med byråkrati och höga skatter.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska mjölk­produktionen räcker inte till för att producera den mängd smör och grädde som efterfrågas. Därför varnar Arla för att de feta mejeri­produkterna kommer ta slut på butikshyllorna lagom till påsken.

Samtidigt råder en mjölkkris för Sveriges mjölkbönder. Det innebär att det produceras mer mjölk än konsumenterna efterfrågar, förklarar Arla på sin hemsida, och att mjölk­bönderna utsätts för tuff konkurrens från övriga EU-länder.

Det finns alltså ett överskott på mjölk samtidigt som det råder brist på grädde och smör. Anledningen är att svenskarna konsumerar fetare mejeri­produkter idag än de gjorde förr. Fler använder smör och grädde istället för margarin i maten.

LRF mjölk säger till SR att mjölkkrisen pressar lönsamheten för mjölk­bönderna och att flera mjölkgårdar lagts ned. Bönderna blir äldre, ingen vill ta över gårdarna och lönsamheten är dålig.

Vänsterpolitik får skulden
1985 fanns 35.000 mjölkbönder i Sverige, 30 år senare hade de minskat till 4.300. Den svenska landsbygden håller alltså på att slås ut.

Arla förklarar krisen för de svenska mjölkbönderna med höga dieselskatter, en omodern beteslag, höga arbetsgivar­avgifter och onödigt mycket byråkrati.

Politiskt krångel och höga skatter gör alltså att de svenska mjölk­gårdarna har svårt att konkurrera med övriga EU-länder och därför tvingas lägga ned.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Rättsväsendet nobbade Expos utbildning om "högerextremism"

Källa till Samhällsnytt kallar satsningen för ett "fiasko".. "De tar fram en utbildning för rättsväsendet, men ingen vill gå den trots att den är gratis."0 

Kristersson är chockad: Sverige har just nu en skjutning om dagen

Moderatledaren är "helt bestört" över samhällsutvecklingen i landet.. Menar att folket kommer förlora tilltron till statens förmåga att klara den mest grundläggande uppgiften: att säkra människors trygghet.0 

SVT varnade för rosors "klimatpåverkan" – på alla hjärtans dag

Sociala medier-kritik mot den statliga tv-kanalens fokus.. "SVT tycker att du ska drabbas av svår klimatångest om du ger en blomma till din kära."0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus