Edward Snowden

Snowden: Facebook används för spionage

Publicerad 14 oktober 2014 kl 20.11

Utrikes. Den amerikanske visselblåsaren och före detta CIA- och NSA-agenten Edward Snowden avslöjade i en intervju i helgen att internettjänster som Facebook, Google och Yahoo används av amerikanska myndigheter för att spionera på människor.

Dela artikeln

© Wikipedia

2014 års Pulitzerpris i allmänhetens tjänst gick till The Washington Post och The Guardian för deras artiklar till följd av Edward Snowdens avslöjanden.

– De hackar sig in i privata företags nätverk och bereder sig tillgång till konfidentiell information som finns hos företag som Google och Yahoo, sade Snowden i intervjun för The New Yorker.

– Man rättfärdigar intrången genom att säga att intrången utförs från utlandet, trots att de drabbar amerikanska företag och privatpersoner, fortsatte han.

Snowden talade dessutom om vikten av att kryptera sin kommunikation över internet för att förhindra att texter, bilder eller andra dokument hamnar i orätta händer.

– Gör er av med Dropbox, de stöder inte kryptering och skyddar inte dina privata dokument, använd Spideroak istället, sade han mot slutet av intervjun.

– Samma sak med företag som Facebook och Google, de är inte säkra, de är farliga tjänster, konstaterade han.

Snowden berättade även öppenhjärtligt i intervjun om varför han valde att under förra året ta kontakt med journalister för att läcka topphemliga NSA-dokument till media.

– Min enda plan var att få ut den här informationen till allmänheten, när det var gjort hade jag ingen tanke på vad som skulle hända med mig. Alla hoppas på ett lyckligt slut, men jag hade ingen uttänkt superstrategi. Jag hoppades bara på det bästa och att allmänheten skulle förstå varför jag gjorde det jag gjorde, förklarade han.

Han avslöjade dessutom att han inte motsätter sig att bli åtalad för sina påstådda brott i USA, förutsatt att en sådan rättegång är transparent för allmänheten.

– Jag har sagt till den amerikanska regeringen om och om igen, vid förhandlingar, att om de är beredda att erbjuda mig en öppen och rättvis rättegång på samma sätt som Daniel Ellsberg fick, och om jag tilläts presentera mitt fall inför en jury, så skulle jag gärna göra det, sade han och fortsatte:

– Men de vill följa speciella procedurer, hålla en sluten rättegång och de vill döma mig efter en speciallag.

Daniel Ellsberg blev känd 1971 efter att ha läckt de så kallade Pentagondokumenten som avslöjade omständigheter om Vietnamkriget som den amerikanska regeringen hemlighållit för folket. Bland annat framgick det av dokumenten att regeringen på förhand kände till att kriget skulle komma att bli blodigt, utdraget och kosta många människoliv. Åtalet mot Ellsberg avskrevs så småningom efter att den ena skandalen efter den andra avslöjats kring den dåvarande Nixonregeringen, som slutligen ledde fram till Watergateskandalen och Nixons avgång.

Snowden berättade även en hittills relativt okänd anekdot som ska ha inträffat i juli förra året i samband med att flera latinamerikanska länder, däribland Bolivia, erbjöd Snowden asyl. Snowden befann sig då på Moskvas flygplats efter att ha flytt från USA via Hongkong och hans framtida öde var ovisst.

– En sak som är mindre känd är att när jag övervägde att fly till Latinamerika, och funderade över ett sätt att ta mig dit på, så var den bolivianske presidenten Evo Morales på ett toppmöte i Moskva. Han gjorde då ett offentligt uttalande om att han var villig att erbjuda mig asyl i Bolivia, berättade Snowden under intervjun innan han fortsatte:

– Och förvånande nog belades hans flygplan med flygförbud. Italien, Frankrike och Spanien förbjöd den bolivianske presidenten att flyga genom deras luftrum, ett brott mot internationell lag eftersom det var ett diplomatflyg med en statschef ombord. Hans flygplan tvingades ned på en flygplats i Österrike där den amerikanske ambassadören mötte upp och man ville söka igenom flygplanet för att se om jag var ombord.

Snowdens avslöjanden om hur den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s underrättelsearbete fungerar, och hur det amerikanska folkets rättigheter åsidosätts, belönades tidigare i år med 2014 års Pulitzerpris i allmänhetens tjänst – världens mest ansedda och eftertraktade journalistiska utmärkelser och det enda Pulitzerpris som belönas med en guldmedalj.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Just nu: Israel bombar Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien angrips, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.