Socialstyrelsens pedofilfolder
"Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter."

Regeringen bakom pedofilfoldern – dras nu tillbaka

Publicerad 29 mars 2018 kl 13.23

Inrikes. Efter morgonens snabba och mycket kraftiga reaktioner mot Socialstyrelsens nya folder "Information till dig som är gift med ett barn", drar nu myndigheten tillbaka informationsbladet, som i sociala medier bland annat anklagats för att vara en broschyr för pedofiler.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på torsdagsmorgonen som det uppdagades att Socialstyrelsen publicerat en folder som "riktar sig till vuxna som är gift med ett barn".

I foldern står det bland annat att det är "olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år", eftersom det är förbjudet att ha sex med barn under 15 år i Sverige.

Inte någonstans i texten står det något om fängelse.

I bladet kan man även läsa att "Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period."

Socialstyrelsen skriver också i bladet att: "Både socialtjänsten och migrationsverket kommer arbeta för att ge barnet möjlighet att uttrycka sin egen åsikt, var det ska bo och hur det vill ha det."

– Illustrationerna är okänsliga, det kanske hade passat för information om skolstart eller något annat neutralt, säger journalisten Sakine Madon till SVT och påpekar att formuleringar som att det är "olämpligt om ni bor ihop" är alldeles för mjäkiga eftersom det handlar om en så allvarlig företeelse som barnäktenskap.

Efter mycket starka reaktioner har nu Socialstyrelsen beslutat att dra tillbaka materialet.

– Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter. Vi drar tillbaka materialet och ser över det, säger Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn, i ett pressmeddelande.

Enligt Socialstyrelsen är materialet framtaget inom ramen för ett regeringsuppdrag att ta fram och sprida information till barn som uppges vara gifta, makar, föräldrar samt andra närstående med information om gällande lagar och praxis i Sverige.

Materialet sägs ha tagits fram utifrån befintlig lagstiftning.

– Sverige tillåter inte att den som är under 18 år ingår äktenskap här i landet. Enligt nu gällande lagstiftning är dock huvudregeln att ett äktenskap som är giltigt enligt lagen i det land som det ingicks ska erkännas civilrättsligt i Sverige. En ny lagstiftning bereds för närvarande av regeringen, säger Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen.

I det förslag som bereds föreslås "ytterligare begränsningar" för barnäktenskap, skriver Socialstyrelsen. Dock inte ett totalförbud.

I sociala medier är det många som reagerat kraftfullt mot foldern, och bland annat hävdat att det är en broschyr för pedofiler.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Pat Buchanan. Därför gråter västerländsk media blod efter mötet i Helsingfors.0 Plus

Mer från Inrikes

Sju anlagda bränder i Arboga under natten

Inte första gången det brinner.. Men polisen saknar resurser för extra patrullering.0 

SVT: Ensamkommande kan sättas in mot skogsbränderna

Problemet: De kan inte försäkras.. "Det går inte om de inte fått uppehållstillstånd och ett svenskt personnummer."0 

Regeringen satsar miljoner – på att lära invandrare ha sex

Ska förbättra sexupplysningssajt på dari, arabiska och somaliska.. "Att göra något sexuellt med någon som inte vill det, är ett sexuellt övergrepp."0 

Sidor

Vetenskap

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0