Stämmer kommunen – som vill riva deras bostadsområde

Publicerad 5 december 2018 kl 11.35

Inrikes. Familjer bosatta i villaområdet Folkesta har tagit hjälp av Centrum för rättvisa för att stämma Eskilstuna kommun. Detta sedan kommunen tvingat en stor del av de boende att flytta med hänvisning till att området ska rivas.

Gilla artikeln på Facebook

– Det här fallet är unikt. Eskilstuna kommun har spenderat över 50 miljoner av skattebetalarnas pengar på att tvinga bort människor från sina hem. Kommunen har missbrukat sina maktbefogenheter och kränkt de boendes rätt till respekt för sina hem, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i ett pressmeddelande.

TV4:s "Kalla fakta" avslöjade för två år sedan att Eskilstuna kommun hade tvingat bort 25 familjer från sina hem och förvandlat den lilla villaidyllen i Folkesta till en övergiven spökstad. 

Efter uppmärksamheten i media fick de tre familjer som inte ville flytta ett löfte av kommunen om att få bo kvar. Men den 6 november beslutade kommunen att bostadsområdet ska rivas och att de tre familjerna ska byggas in i ett industriområde. 

– Jag har en sådan enorm anknytning till Folkesta. Jag har bott här i 70 år och jag vill inte flytta. Jag har kämpat och betalat av huset. Det här fallet handlar om principen, en kommun ska inte kunna tvinga bort människor från sina hem hur som helst, det är en grundläggande rättigheter, säger Peter Andersson, som har växt upp i Folkesta, i ett pressmeddelande.

De tre familjerna svarade med att stämma kommunen i Eskilstuna tingsrätt med hjälp av Centrum för rättvisa.

– Nu får tingsrätten avgöra om kommunens agerande har varit lagligt eller inte. Det enda rätta i det här läget är att kommunen respekterar domstolsprövningen och avvaktar med rivningen, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, som företräder de tre familjerna i Folkesta utanför Eskilstuna.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

MP vill "omlokalisera" svenskar som inte gillar mångkultur

Föreslår att flytta invandringskritiker från deras hem.. Partiet vill också sparka alla offentliganställda som inte skriver under på att mångkultur är bra.0 Plus

SD släppte igenom Löfvens rökförbud

Lade ner sina röster.. Det innebär att rökning förbjuds på uteserveringar.0 

SSU:s bidrag för Skånedistriktet dras in. Bakgrunden är medieuppgifter om muslimskt övertagande.0 

Sidor

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0