Statlig satsning ska få svenskar äta syrsor och maskar

Publicerad 28 april 2016 kl 11.18

Inrikes. Färs på syrsor och mjölmask, "ädelost" gjord på bönor och korv på lupin. Det är några av rätterna som står på menyn när bidragsmyndigheten Vinnova nu satsar 7,5 miljoner skattekronor på att få fram "klimatsmart" kost.

Dela artikeln

Totalt 15 projekt får skattefinansiering med en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper som ska kunna ersätta konventionella köttprodukter.

– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova i ett pressmeddelande.

För att konsumenterna ska vilja äta sådant som färs på syrsor och mjölmask behöver de "smaka gott", konstaterar myndigheten. Därför får de skattefinansierade projekten delta i ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan 16 november, där gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i panelen. De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner skattekronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

Läs också: Larver på pizzan när Stockholm lanserar klimatsmart kokbok

 


Nyheter från förstasidan

Elsa Widding: Därför behövs mitt nya parti

"Otaliga människor i vårt land känner sig överkörda". I motsats till SD ska partiet stå upp för yttrandefrihet, demokrati och nationellt självbestämmande, enligt Widding.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0