Statlig satsning ska få svenskar äta syrsor och maskar

Publicerad 28 april 2016 kl 11.18

Inrikes. Färs på syrsor och mjölmask, "ädelost" gjord på bönor och korv på lupin. Det är några av rätterna som står på menyn när bidragsmyndigheten Vinnova nu satsar 7,5 miljoner skattekronor på att få fram "klimatsmart" kost.

Dela artikeln

Totalt 15 projekt får skattefinansiering med en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper som ska kunna ersätta konventionella köttprodukter.

– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova i ett pressmeddelande.

För att konsumenterna ska vilja äta sådant som färs på syrsor och mjölmask behöver de "smaka gott", konstaterar myndigheten. Därför får de skattefinansierade projekten delta i ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan 16 november, där gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i panelen. De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner skattekronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

Läs också: Larver på pizzan när Stockholm lanserar klimatsmart kokbok

 


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

"Våra eliter har förklarat krig mot oss". Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Palestinska flaggor förbjudna på Eurovision. Kommer att stoppas i entrén.0