Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Österrike: Invandrare ska inte kunna söka asyl på europeisk mark

Publicerad 6 juli 2018 kl 16.11

Utrikes. Det ska inte gå att söka asyl på plats i Europa i framtiden. Det anser Österrike, som nu tagit över ordförandeskapet i EU. Landets regering menar att många invandrare kan bli "extremister" och därför måste de först lära sig "respektera EU:s värderingar", uppger Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett hemligstämplat dokument som den franska tidningen Le Monde läst som den österrikiska regeringen beskriver hur invandringen till EU i framtiden borde fungera.

Österrike, som i söndags övertog ordförandeskapet i EU, skriver att de vill inrätta ett nytt "skyddssystem" för asylinvandring.

Bland annat vill man göra det omöjligt att lämna in asylansökan på europeisk mark. I stället ska så kallade asylcenter upprättas utanför EU, och bara därifrån ska det gå att söka asyl.

Dessutom vill man införa en regel om att bara invandrare som "respekterar EU:s värderingar och fri- och rättigheter" ska beviljas asyl.

Vidare påpekar den österrikiska regeringen att många av de invandrare som kommer till Europa har svårt att anpassa sig till, eller till och med avvisar, så kallade öppna samhällen. Regeringen betonar också att invandrarna ofta saknar meningsfull utbildning.

"Många är mycket mottagliga för ideologier som är fientliga mot frihet eller som förespråkar våld", står det i det hemligstämplade dokumentet som riktar sig till EU:s medlemsländer, enligt Europaportalen.

Enligt Österrikes regering är dessa nya och hårdare regler nödvändiga eftersom asylvågen från 2015, då 1,8 miljoner invandrare tog sig in i Europa, inte får upprepas. Den ledde nämligen, påpekar man, till att EU-eliten helt "förlorade kontrollen" över situationen.


Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Utrikes

Mystisk seriemördare dödar våldtäktsmän

Hänger lappar med budskap på liken.. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyinvald somalier i USA:s kongress tar strid mot Israellobbyn

Ilhan Omar skapar jättestorm.. Anklagar mäktiga lobbyn för att "köpa" amerikanska politiker.0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus