Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Österrike: Invandrare ska inte kunna söka asyl på europeisk mark

Publicerad 6 juli 2018 kl 16.11

Utrikes. Det ska inte gå att söka asyl på plats i Europa i framtiden. Det anser Österrike, som nu tagit över ordförandeskapet i EU. Landets regering menar att många invandrare kan bli "extremister" och därför måste de först lära sig "respektera EU:s värderingar", uppger Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett hemligstämplat dokument som den franska tidningen Le Monde läst som den österrikiska regeringen beskriver hur invandringen till EU i framtiden borde fungera.

Österrike, som i söndags övertog ordförandeskapet i EU, skriver att de vill inrätta ett nytt "skyddssystem" för asylinvandring.

Bland annat vill man göra det omöjligt att lämna in asylansökan på europeisk mark. I stället ska så kallade asylcenter upprättas utanför EU, och bara därifrån ska det gå att söka asyl.

Dessutom vill man införa en regel om att bara invandrare som "respekterar EU:s värderingar och fri- och rättigheter" ska beviljas asyl.

Vidare påpekar den österrikiska regeringen att många av de invandrare som kommer till Europa har svårt att anpassa sig till, eller till och med avvisar, så kallade öppna samhällen. Regeringen betonar också att invandrarna ofta saknar meningsfull utbildning.

"Många är mycket mottagliga för ideologier som är fientliga mot frihet eller som förespråkar våld", står det i det hemligstämplade dokumentet som riktar sig till EU:s medlemsländer, enligt Europaportalen.

Enligt Österrikes regering är dessa nya och hårdare regler nödvändiga eftersom asylvågen från 2015, då 1,8 miljoner invandrare tog sig in i Europa, inte får upprepas. Den ledde nämligen, påpekar man, till att EU-eliten helt "förlorade kontrollen" över situationen.


Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0