Stora buskar tros orsaka våldtäktsvåg i Borås

Publicerad 3 november 2013 kl 21.48

Inrikes.Flera unga flickor har det senaste året utsatts för våldtäkter i Borås stadspark. Nu förs diskussioner om huruvida det kan vara parkens stora rhododendronbuskar som är den stora boven i dramat.

Gilla artikeln på Facebook

Monika Linnros, kurator på Stödcentrum för unga, skriver i Borås Tidning att hon bara det senaste året talat med tre högstadieflickor som berättat att de utsatts för våldtäkter parken.

Övergreppen har ibland skett mitt på dagen i skydd av det det täta buskaget.

Föreningen har nu lämnat in en skrivelse till tekniska förvaltningen angående de insynsskyddade rhododendronbuskarna, som man menar inbjuder till våldtäkter andra brott.

”Vi ser det som ett stort problem att det i Borås stads offentliga miljö finns platser som på detta sätt inbjuder till brott som får mycket stora konsekvenser för unga personers liv", står det i skrivelsen.

Nu kräver Johan Magnusson, enhetschef på kommunala fält- och ungdom, att alla rhododendronbuskage i Stadsparken ska tas bort.

Åke Johansson, före detta stadsträdgårdsmästare, håller dock inte med om att det är en rimlig lösning på problemet. I en debattartikel påpekar han att Stadsparken är Borås enda kvarvarande 1800-talspark och att endast små detaljer ändrats sedan dess.

"Av någon underlig anledning ger man sig på ett buskage i Stadsparken som tydligen skulle lösa såväl brottslighet som kriminalitet. Tar man ner ett buskage så flyttar givetvis brottsligheten till en annan plats. Vi kan väl inte ta ner all vegetation för att tillfredsställa denna kommunala enhet? Nog borde väl såväl denna enhet som polisen istället försöka se vad det stora problemet är med brottsligheten. Det kanske skulle vara en bättre sysselsättning än att ge sig på buskage i Stadsparken", skriver Johansson.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Trump till Västeuropa: Nu får ni komma och hämta era IS-terrorister

Tunga beskedet när IS besegras i Syrien. "USA ber er att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi tillfångatagit."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus