ÖVERKÖRD: Tysklands förbundskansler Angela Merkel reste till Vita huset för att övertyga USA att inte säga upp avtalet. Här syns hon i samtal med de amerikanska makthavarna Jared Kushner, Donald och Ivanka Trump.

Storbråk om Iran mellan EU och USA

Publicerad 23 maj 2018 kl 15.46

Utrikes. Donald Trumps beslut att gå med på Israels krav om att riva upp kärnavtalet med Iran har skapat en spricka mellan USA och EU. Åtgärden har stärkt Trumps position inom media och den så kallade Israellobbyn på hemmaplan, men ser ut att kosta honom relationen med Europa.
– Med vänner som Trump behöver Europa inga fiender, sade nyligen EU:s ordförande Donald Tusk.

Dela artikeln

Trump har inte haft några sakliga skäl att säga upp avtalet eftersom Iran har följt det och det har fungerat väl, enligt flera europeiska bedömare. Många menar att uppsägningen rentav är kontraproduktiv.

– USA har inte lyckats visa hur världens bättre kan förhindra iranska kärnvapen genom att lämna avtalet, säger EU:s utrikesminister Federica Mogherini.

Många av EU-politikernas länder saknar dessutom själva en motsvarighet till den amerikanska Israellobbyn, och EU-höjdarna kan därför ha svårt att förstå hur en amerikansk president kan pressas att sätta israeliska intressen framför gemensamma amerikanska och europeiska intressen.

Men från israelisk sida handlar USA-sanktionerna om att förhindra att Iran får ökat ekonomiskt och militärt inflytande i regionen, som man vill ska domineras av Israel. Den amerikanska Israellobbyn oroas bland annat över att Iran deltar på regeringens sida i konflikten i Syrien, som gränsar till Israel.

Israel stöder å sin sida rebellerna i Syrien genom viss materielförsörjning och genom att ge sjukhusvård till jihadister som skadats i kriget.

EU försöker nu rädda kärnavtalet genom att ge Iran garantier för att europeiska företag ska fortsätta handla med Iran. Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo lovar att alla företag som bryter mot de amerikanska sanktionerna, även europeiska, riskerar rättsliga åtgärder i USA.

Flera europeiska storbolag väntas nu bryta sin handel med Iran, för att inte riskera den viktiga amerikanska marknaden.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk konstaterade nyligen att ”med vänner som Trump behöver Europa inga fiender”. Men EU har i sin tur haft svårt att samarbeta med Kina och Ryssland, som också vill ha kvar avtalet, trots att man alltså står enade i frågan mot USA.


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.