När AFA firade 25 år var den liberale journalisten Joakim Medin dragplåster med en föreläsning om Ungern.

Svensk liberal fast för AFA-kontakter

Publicerad 1 februari 2019 kl 10.36

Inrikes. Den svenske liberalen Joakim Medin är aktuell med en bok där han kritiserar Ungern för bristande liberalism. Vad han inte skriver i boken är att han samtidigt själv umgås i våldsamma extremvänsterkretsar och bland annat har talat på AFA:s årsmöte, rapporterar ungersk tv.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den ungerska tv-kanalen Echo som uppmärksammar att Medin, som kallar sig liberal, bland annat har föreläst för våldsbejakande vänsterextrema grupperingar i Sverige. Enligt en Facebook-annons från AFA-gruppen "Klubb klasskrig" föreläste han under AFA:s 25-årsjubileum om Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán så sent som i augusti förra året.

Det uppger tv-kanalens Sverigekännare Daniel Friberg, som kartlagt liberalens verksamhet i Sverige.

I sin bok kritiserar Joakim Medin regeringen i Budapest för att svika liberala och demokratiska principer. Att han samtidigt föreläser för öppet antidemokratiska organisationer i Sverige ser han dock inget problem med.

På Twitter bekräftar Medin att han har föreläst på AFA:s fritidsgård Cyklopen utanför Stockholm men understryker att han "bjuds in för att föreläsa i mycket varierande miljöer" och att han inte är medlem i AFA.

"Alla betalar mig för föredragen, det gjorde även Cyklopen", skriver Medin.

En vidare granskning av den unge liberalen visar dock att han utöver föreläsningen även har skrivit en hyllningsartikel till just AFA. Hyllningsartikeln publicerades i vänsterradikala Fria Tidningen.

Den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist, numera bosatt i Ungern, skriver på Twitter att Medin själv deltog i de våldsamma protesterna i Budapest runt årsskiftet, tillsammans med vänsteraktivister ur George Soros nätverk. Samtidigt rapporterade han som oberoende svensk journalist om utvecklingen i Ungern.

Medin har tidigare klagat på att han sprayades med tårgas av den ungerska kravallpolisen under oroligheterna, men hävdar nu att han i själva verket stod längst bak och inte alls var framme och stökade med polisen.

"Som du vet sprids tårgas av vinden", skriver han i en förklaring på Twitter.

Med det är en förklaring som Daniel Friberg inte ger mycket för.

– Den här mannen är en AFA-aktivist, en våldsbejakande kommunist som låtsas att han är en vanlig journalist, konstaterar han i en intervju med den ungerska nyhetsjätten Pesti Srácok.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0