Svenska forskare ska förbättra Wikipedia

Publicerad 5 februari 2015 kl 14.08

Vetenskap. Svenska forskare från ett antal universitet deltar i ett nytt projekt för att förbättra Wikipedia. Bland annat uppmanas forskarna att skapa konton på internetuppslagsverket och uppdatera artiklar om ämnen som de har personlig insyn i.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, inledde år 2013 ett projekt för att bidra med universitetets forskarkunskaper till Wikipedia. 

I dag har man utvecklat en speciell metodik för att snabbt få i gång forskare som medarbetare i den globala encyklopedin och idag finns 70–100 så kallade wikipedianer från SLU. Ett exempel är insektsforskaren Olle Terenius.

Nu engagerar sig även Göteborgs och Linköpings universitet, Karolinska Institutet och SVA tillsammans med SLU i Wikipediaprojektet, som finansieras av forskningsrådet Formas. Tidigare har Wikipedia huvudsakligen fyllts på av enskildas bidrag, men de involverade universitetens ambition är att nätuppslagsverket också ska vara ett fungerande verktyg för att sprida kunskap från forskare till allmänheten.

– Wikipedia blir i allt högre grad den källa där samtiden hämtar sin kunskap. Därmed borde det också vara en naturlig arena för de som vet mest om ett ämne att dela med sig av sin kunskap, säger SLU:s kommunikationschef Tina Zethraeus i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus