Värst är situationen på Arlanda.

Sverige har Europas sämsta gränskontroller – rapport mörkades inför valet

Publicerad 17 september 2018 kl 18.02

Inrikes. Sverige har bland de sämsta gränskontrollerna i hela Europa. Det visar en Schengen-rapport som Kvällsposten tagit del av. Enligt tidningen så mörkades rapporten inför valet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt den hemligstämplade rapporten anser Schengen-inspektörer, som var i Sverige under förra året, att de svenska gränskontrollerna är dåligt bemannade, att arbetsmetoderna brister och att de som sköter kontrollerna inte har rätt utbildning.

Allra värst är situationen på Arlanda, trots att det är Sveriges största flygplats med 26 miljoner resenärer varje år.

De så kallade riskindikatorer som egentligen där ska användas för att upptäcka islamister används inte, säger rapporten, eftersom personalen inte känner till dem.

I Sverige saknas också relevant kunskap för att upptäcka förfalskade dokument, så som falska pass.

– Vi riskerar att släppa in återvändande jihadister, säger en erfaren gränspolis i Stockholm till Kvp och liknar kontrollerna vid en "Kalle Anka-verksamhet".

Egentligen finns det inte ens någon riktig gränskontroll, menar poliskällan, då det inte förekommer slagningar utan i bästa fall bara sker ren id-kontroll.

Men inte nog med det. Enligt Kvällsposten ska rapporten ha hemlighållits inför det svenska riksdagsvalet, eftersom den ansågs vara för "politiskt känslig".

Flera poliser vittnar om att detta sagts uttryckligen, och att rapporten därför skulle mörkas för politisk vinning.

Men Liselotte Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm, förnekar att hon yppat några sådana ord och menar i stället att det handlar om sekretess. Poliskällor hävdar dock bestämt att rapporten medvetet förhalats, och i onödan skickats tillbaka en extra gång till kommissionen.

Polismyndigheten ska ha känt till innehållet i rapporten ända sedan början av året, och även justitieminister Morgan Johansson (S) ska ha blivit informerad om det.


Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus