Sverige slår nytt världsrekord – i antalet anlagda skolbränder

Publicerad 20 augusti 2018 kl 14.20

Inrikes. Antalet anlagda skolbränder i Sverige har ökat med helt 47 procent på två år, och är det högsta sedan 2008. Det visar en ny kartläggning från Brandskyddsföreningen, som vill få ner antalet bränder genom att anordna fler "ungdomsaktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden".

Gilla artikeln på Facebook

Det är inte bara bilar som brinner i Sverige. Sverige är nu värst i hela världen när det gäller antalet anlagda skolbränder.

Enligt nya siffror från MSB brinner allt fler skolor i landet. Brandskyddsföreningens kartläggning visar att detta framför allt beror på ett ökat antal anlagda bränder.

Under två år har de avsiktliga skolbränderna ökat med 47 procent – från 292 fall år 2015 till 429 fall år 2017.

Det innebär att 64 procent av fjolårets 667 skolbränder var anlagda.

– Sifforna är oroväckande, det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsbrand. Tyvärr verkar det här i allt större utsträckning betraktas som normalt. Om vi hade över 400 fall av anlagda bränder på svenska arbetsplatser skulle man genast ha tagit tag i problemet och börjat utreda vad det berodde på, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Utöver risken för att människor kommer till skada innebär bränderna stora ekonomiska konsekvenser; kostnaden beräknas årligen till uppåt en miljard kronor, skriver Brandskyddsföreningen. Dessutom tillkommer immateriella kostnader i form av försenade skolstarter, försämrade skolmiljöer samt oroliga elever, föräldrar och lärare.

Antalet bränder kan dock minskas, menar Brandskyddsföreningen, om ungdomarna i landets problemområden erbjuds andra aktiviteter.

– Många skollokaler kan utformas för att försvåra avsiktliga bränder och minska risken för att elden sprider sig. Man bör också öka satsningen på ungdomsaktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden, och växla upp det förebyggande arbetet mot mobbning och psykisk ohälsa. Elever som känner sig sedda, hörda och bekräftade bränner inte ner sin skola, säger Anders Bergqvist.

Brandskyddsföreningen arbetar nu för att de kommunala handlingsplanerna ska innehålla krav på att elever och skolpersonal utbildas i brandförebyggande arbete och informeras om konsekvenserna av att anlägga bränder i skolor. Man förespråkar även en ökad skolpeng med öronmärkta medel för förebyggande insatser i syfte att minska risken för anlagda bränder.

– Enligt de uppgifter vi fått har Sverige den största andelen anlagda skolbränder i världen, säger Anders Bergqvist till TT.

Han menar att bränderna beror på att eleverna inte respekterar sina skolor. Bergqvist jämför också skolbränderna med skolskjutningar i USA, och påpekar att det måste finnas något i miljön i de svenska skolorna som gör att eleverna väljer att tända på just dem.


Nyheter från förstasidan

Estland säger nej till FN:s migrationsavtal

Men frågan skapar kris i landet då regeringen är oenig. "När vi bildade denna koalition, kom vi överens om konsensusbeslut. Tyvärr var konsensus inte uppnådd idag."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0