Ungern var inte lika "sluga" som andra länder under invandringsvågen eftersom de valde att stänga ute invandrarna, menar SVT:s expert. Migranterna hade kunnat "gynna" landet, påstås det.

SVT Aktuellt: "Flyktingar" hade kunnat "hjälpa" Ungerns ekonomi

Publicerad 1 februari 2019 kl 17.00

Utrikes. Ungern har massor av jobb men för lite arbetskraft. Torsdagens SVT Aktuellt presenterade dock en lösning: invandrare och flyktingar. "Varför tog inte Ungern chansen under flyktingkrisen?", undrar programledaren.

Gilla artikeln på Facebook

Ungern har infört en ny lag som gör att arbetsgivare kan tvinga arbetstagare att jobba 8 timmar övertid per vecka.

SVT Aktuellt kallar detta för en "slavlag".

Egentligen har landet inga ekonomisk problem, tvärtom, men indirekt finns problem eftersom man saknar arbetskraft. En hel del har lämnat landet för högre löner utomlands, och i Ungern finns massor av jobb.

Det innebär att ungrare kan behöva arbeta mer än normalt.

SVT har dock hittat en lösning utanför det "slav"-system som den svenska statliga tv-kanalen menar att Ungern har infört.

Aktuellt har bland annat pratat med en nationalekonom, Gabor Karsai, som enligt SVT har "en lösning som hade kunnat hjälpa Ungern".

– Genom hela migrationsprocessen har länder som är slugare än Ungern sett till att skapa möjligheter för de migranter som hade yrken som gjorde att de passade in, säger han och menar att invandringen hade kunnat vara "gynnsam" för landet.

"Ja, varför tog inte Ungern chansen under flyktingkrisen?", undrar sedan direkt programledaren Lotta Bouvin-Sundberg.

På detta svarar SVT:s korrespondent Christoffer Wendick att Ungern aldrig såg flyktingströmmen som någon chans utan som en risk.

– Strax före flykting- och migrationshösten 2015 drog Viktor Orbán igång en antimigrationskampanj, och den har egentligen pågått sedan dess, förklarar han och påpekar också att de "allra flesta" ungrare dessutom har en klart negativ syn på muslimer.

Så här skriver komikern Aron Flam på Twitter om inslaget:

"Första inslaget i #svtaktuellt ikväll handlar om att den fria marknaden är dålig, andra om att det är dåligt att äta kött, tredje är att Ungern förlorar pengar på att inte ta in flyktingar..."


Nyheter från förstasidan

Vänsterpartiet vill hjälpa IS-terroristerna tillbaka till Sverige: "Rimligt"

Anser att regeringen aktivt ska medverka till ett överlämnande. Partiet vill inte heller dra in medborgarskap eller se några andra lagändringar gällande hanteringen av terrorister.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus