Känner du igen dem?

SVT censurerar bild när polisen ber om hjälp att få fast invandrare – "Helt bisarrt"

Publicerad 24 januari 2019 kl 18.02

Inrikes. Statliga SVT väljer att censurera en övervakningsbild som polisen publicerat för att få fast ett par invandrare som är misstänkta för hänsynslösa brott mot äldre svenskar. Enligt SVT vore det inte "etiskt" att hjälpa polisen.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Så här ser männen egentligen ut.

Under torsdagen släppte polisen bilder från en övervakningsfilm för att få tag på två invandrare misstänkta för bedrägeri och egenmäktigt förfarande mot en 90-årig kvinna i Jönköping.

Polisen har släppt en helt ocensurerad bild på männen, där deras ansikten syns tydligt.

Det hela ska ha utspelat sig i kassakön till Hemköp på Barnarpsgatan i Jönköping klockan 10.24 den 28 september.

Där skulle en 90-årig kvinna betala sina matvaror. Men bakom henne stod det två män som kort därefter skulle ha tillgång till både hennes bankkort och hennes personliga kod.

"På butikens övervakningsfilm syns tydligt hur en av dem distraherar kassapersonalen, medan den andre positionerar sig så att han kan se koden som den 90-åriga målsäganden knappar in", skriver polisen.

– Efter det lämnade alla inblandade butiken. Hur de sedan lyckades ta hennes kort är lite oklart, men ganska exakt 40 minuter senare användes kvinnans kort för att ta ut 19 000 kronor i en bankautomat. Därefter försökte man också göra köp på Willys samt på Elgiganten i Jönköping, men de köpen gick inte igenom, säger Bonnie Stigsdotter från brottssamordningen region öst på polisens hemsida.

Enligt polisen finns det ett 10-tal liknande ärenden fördelade över region Syd, Väst och Öst. Tillvägagångssättet ska vara detsamma, att man riktar in sig på äldre människor. Övervakningsfilmer visar att det kan röra sig om samma gärningsmän i åtminstone flera av fallen.

"Känner du igen personerna på filmen? Kontakta polisen på 114 14", skriver polisen.se uttryckligen.

Man vad gör då statliga SVT när man skriver om polisens efterlysning? Jo, man censurerar, så att männens utseende försvinner och polisen inte får någon hjälp. Detta trots att man redan i rubriken påpekar att polisen har släppt en övervakningsbild, uppenbarligen för att få tag på männen. SVT skriver i artikeln att det vore oetiskt, att det skulle bryta mot "SVT:s etiska regler" att släppa bild på personer som inte är dömda för brotten, även om bilden alltså redan ligger på polisens hemsida.

Frilansjournalisten Joakim Lamotte rasar mot SVT:s agerande. "Helt bisarrt", kallar han den statliga censuren på sin Facebook.

– De är efterlysta av polisen för att ha gett sig på flera äldre personer helt besinningslöst. Men SVT väljer ändå att inte visa deras ansikten. När man ser sånt här, kan man fråga sig om SVT är på offrens sida eller de kriminellas. Detta är helt obegripligt. Jag begriper ingenting. Detta är så pinsamt att jag inte finner ord för det. Herregud, säger han.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus