Den förbjudna formuleringen.

SVT fälls för att ha skrivit om "den judiska lobbyn"

Publicerad 1 oktober 2018 kl 15.38

Media. Granskningsnämnden fäller idag SVT för en artikel där den statliga mediekanalen skrivit om "den judiska lobbyn". Det är inte ett sakligt uttryck, menar nämnden.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en artikel på SVT Text den 6 december 2017, gällande flytten av USA:s ambassad till Jerusalem, som formuleringen "den judiska lobbyn" användes.

"Trump vill uppfylla sitt vallöfte och förbättra relationen med Israel som var mycket frostig under Obamas tid vid makten. Den judiska lobbyn i USA är oerhört stark och har drivit frågan länge", stod det i artikeln.

Detta skapade starka reaktioner från bland andra Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), som kallade det för ett "mycket problematiskt uttryck som frammanar bilden av amerikanska judar som ett åsiktsmässigt homogent ... och mäktigt kollektiv".

SKMA menade också att formuleringen kunde leda till antisemitism.

Artikeln anmäldes till Granskningsnämnden, med motiveringen att uttrycket är antisemitiskt och står i strid med sändningstillståndet.

"En anmälare anför att det inte finns något som heter judisk lobby och att gränsen mellan antisemitism och politisk kritik, enligt Svenska Kommittén mot antisemitism, är överskriden när judar kollektivt hålls ansvariga för Israels politik", skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

SVT erkänner själva att den ursprungliga formuleringen blev missvisande och att den därför snabbt ändrades till "det mer rättvisande uttrycket 'pro-israelisk lobby'".

Artikeln fälls av Granskningsnämnden.

För sändningar i SVT Text gäller dock inte krav på att ta hänsyn till tv:s särskilda genomslagskraft, varför nämnden inte kunde pröva om sändningarna var kränkande mot bland annat människor med en viss religion. Vad nämnden hade att ta ställning till var om sändningarna överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet.

Nämnden konstaterar att "den judiska lobbyn" förekom i sändningen och att SVT i sitt yttrande uppgett att vad som avsågs var den proisraeliska lobbyn.

"Enligt nämndens mening var formuleringen klart missvisande och sändningen i SVT Text, sida 176 strider därför mot kravet på saklighet. Nämnden kan dock inte finna att sändningen var utformad på ett sådant sätt att den står i strid med kravet på opartiskhet", skriver man.

SVT åläggs att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Media

Alex Jones: 10.000 dollar för bästa NPC-memen

Infowars utlyser tävling.. "Den mest episka memstriden mot vänstern hittills."0 

Grundaren av "Inte rasist men" åtalas för protest mot Ekeroth

Brott mot ordningslagen, enligt äklagaren.. Henrik Johansson förvånad över åtalet: "Vi brukar få beröm av polisen."0 

Sidor

Vetenskap

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Kultur

Problematiskt: Prinsen kysser Snövit utan samtycke. Feministisk kritik mot klassikern.0 Plus

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0