Jan Helin.

SVT ska sluta ta avstånd från SD

Publicerad 13 september 2018 kl 11.25

Media. Sveriges Television kommer i framtiden att sluta "markera" mot politiskt inkorrekta uttalanden, som man gjorde mot Jimmie Åkesson i slutdebatten. Det skriver programdirektören Jan Helin på DN Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

I den svenska i radio- och tv-lagen finns en "demokratiparagraf" där det framgår att det som sänds på tv måste präglas av "alla människors lika värde". Allas lika värde är en svensk floskel som saknar konkret innebörd men används för att signalera politisk korrekt tillhörighet.

Efter beslut i Granskningsnämnden har den så kallade demokratiparagrafen kommit att tolkas på det viset att SVT omedelbart måste ta avstånd från politiskt inkorrekta yttranden som görs i sändning.

Det är bakgrunden till SVT:s avståndstagande mot Jimmie Åkessons uttalande i slutdebatten inför riksdagsvalet.

SVT fick dock hård kritik för sitt agerande, och nu skriver programdirektör Jan Helin att public service-bolaget ska "arbeta för att avskaffa den typ av markeringar i efterhand".

"Vi var inte begripliga när vi agerade efter den lag som reglerar vår verksamhet och som markerar avståndstagande mot generaliserande och nedsättande omdömen av en grupp människor", skriver han.

Helin klagar på att SVT blev illa behandlade för sitt beslut och "effektivt utnyttjade som ensidigt utnämnd politisk motpart".

"Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten. Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp", skriver Jan Helin på DN Debatt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Nästan alla lever på bidrag. "Anmärkningsvärt" att folkslaget ändå anser sig ha överlägset bäst livskvalitet, enligt forskare.0 Plus

Vetenskap

Särskilda celler gör vissa modigare. Forskarnas upptäckt kan förklara skillnaden i riskbeteende.0 

Få samhällsvetenskapliga studier seriösa. Forskare upprepade studier från de mest prestigefyllda tidskrifterna.0 Plus

Kultur

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0 

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus