Lunds studentsångförening.

SVT slutar sända studentsången från Lund: "Vi vill skildra olika traditioner"

Publicerad 24 mars 2018 kl 15.30

Kulturnyheter. Det blir ingen traditionsenlig studentsång från universitetstrappan i Lund i Sverige Television den 1 maj i år. Den statliga tv-kanalen ställer in sändningen, och säger att man nu ska skildra "olika traditioner och evenemang".

Gilla artikeln på Facebook

Sedan 1974 har tv-tittare över hela landet kunnat se Lunds Studentsångare hälsa våren i Lundagård på 1 maj. En av hundratusentals tittare uppskattad tradition hotas nu när SVT ställer in sändningen, skriver Studentsångarna i ett pressmeddelande.

Enligt tradition firar Lunds studenter siste april och 1 maj i Lund med mösspåtagning och rektorsuppvaktning, kan man läsa på Lunds universitets hemsida. Klockan 18.00 den 1 maj sjunger sedan Lunds studentsångare in våren på universitetstrappan i staden.

Men nu ställer alltså SVT in den älskade traditionen till förmån för ett mer pluralistiskt program.

– Vi värnar om traditioner och vill att det ska kännas i SVT när det är högtider, det är en viktig del av uppdraget. Men vi är även måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner och evenemang på olika platser runt om i landet, säger Eva Beckman på SVT till TT.

Beckman utesluter dock inte att traditionen kan komma tillbaka. Men vad som nu ska ersätta studentsången vill hon inte avslöja.

Lunds Studentsångare kommer dock ändå genomföra sången, klargör man på sin hemsida.

– Vi tycker förstås att detta är väldigt tråkigt. Vi vet att många tittare över hela landet tycker denna konsert är en av vårens höjdpunkter. Nära 390.000 personer tittade förra året, en siffra som är sensationellt bra för en körkonsert! Dessutom är det en förhållandevis billig produktion som bara kostar en bråkdel av till exempel ett idrottsevenemang. Vi hoppas förstås att SVT kommer att tänka om, säger körens dirigent Andreas Lönnqvist.

– Lunds Studentsångare kommer naturligtvis ändå att sjunga alla de älskade vårsångerna som vanligt vid Magnolian på Universitetsplatsen i Lund den 1 maj, med eller utan SVT. Men nu blir det bara publiken på plats som får del av detta, säger ordförande Tomas Hagström.


Nyheter från förstasidan

Donald Trump utlyser nationellt nödläge: "En invasion av vårt land"

Klargör att han kommer skriva under beslutet. "Murar fungerar till hundra procent. Alla vet att murar fungerar. Titta på Israel."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur