Foto: Ilya/Commons

Tallinn får gratis kollektivtrafik

Publicerad 12 mars 2012 kl 22.58

Utrikes.Mellan den 19:e och 25:e mars så är det folkomröstning om huruvida Tallinn ska införa avgiftsfri kollektivtrafik eller ej. Borgmästare Edgar Savisaar står bakom förslaget.

Gilla artikeln på Facebook

För sitt förslag har Estlands huvudstad tilldelats 2012 års nolltaxepris från den svenska organisationen Planka.nu.

– Genom att ge medborgarna möjlighet att besluta om en modern och rättvis finansiering av stadens kollektivtrafik visar Tallinn att det finns alternativ till avgiftssamhället som dessutom skulle innebära stora vinster ur klimat- och hållbarhetsperspektiv, säger Anna Nygård från nolltaxepriskommittén

Prisceremonin ägde rum i lördags den 3:e mars som enligt Planka.nu är "internationella nolltaxedagen". Då ingen representant för Tallinn kunde närvara kommer Nolltaxepriskommittén åka över till Tallinn och överräcka priset i samband med folkomröstningen, skriver Planka.nu i ett pressmeddelande.

Ett antal städer i Europa har antingen gratis eller nästan gratis kollektivtrafik. Stockholm å sin sida har världens dyraste kollektivtrafik, trots att hälften av kostnaden finansieras av skatt och trots att trafiken i flera andra länder helt saknar skattefinansierat inslag.

Artikeln rättad 4/4 -12


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.