Trots högkonjunktur – rekordmånga krav hos Kronofogden

Publicerad 31 januari 2019 kl 13.48

Ekonomi. Trots högkonjunktur och låg arbetslöshet skickas allt fler obetalda räkningar till Kronofogden. Aldrig tidigare har myndigheten fått in så många krav på obetalda skulder, visar ny statistik från Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2018 fick Kronofogden in cirka 1.141.000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det motsvarar en ökning med 10,4 procent sedan förra året och är den högsta siffran någonsin. Knappt 417.000 personer hade inte betalat sina räkningar i tid, en ökning med 7,6 procent.

Antalet ärenden ökar i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män, men tre grupper utmärker sig speciellt: unga vuxna (18–25 år), yngre medelålders (26–34 år) och pensionärer (65– år). De som klarar sig bäst är 45–54-åringarna – de står för den minsta procentuella ökningen. Precis som i halvårstatistiken 2018 står räkningar kopplade till näthandel, landsting och kommuner för en stor del av ökningen.

Tiden från att en räkning ska vara betald till att den kommer till Kronofogden har blivit allt kortare. Under många år låg mediantiden stabilt på 48–49 dagar. Men under första och andra kvartalet 2018 hade den minskat till 45 respektive 43 dagar.

Beloppen är låga till en början, i 44 procent av kraven handlar det om räkningar på under 1.000 kronor. Men när räkningen skickas till Kronofogden stiger kostnaden snabbt: 380 kronor i ombudsarvode, i de flesta fall 180 kronor i inkassokostnad samt 300 kronor i ansökningsavgift till Kronofogden. Det betyder att skulden ökar med 860 kronor för den som inte har betalat i tid.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Ekonomi

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Bostadsbubblan: "Sämsta januari någonsin"

Fortsatt stagnation på bostadsmarknaden.. "Den lägsta januariuppgången någonsin för HOXSWE."0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus