Trots högkonjunktur – rekordmånga krav hos Kronofogden

Publicerad 31 januari 2019 kl 13.48

Ekonomi. Trots högkonjunktur och låg arbetslöshet skickas allt fler obetalda räkningar till Kronofogden. Aldrig tidigare har myndigheten fått in så många krav på obetalda skulder, visar ny statistik från Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2018 fick Kronofogden in cirka 1.141.000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande. Det motsvarar en ökning med 10,4 procent sedan förra året och är den högsta siffran någonsin. Knappt 417.000 personer hade inte betalat sina räkningar i tid, en ökning med 7,6 procent.

Antalet ärenden ökar i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män, men tre grupper utmärker sig speciellt: unga vuxna (18–25 år), yngre medelålders (26–34 år) och pensionärer (65– år). De som klarar sig bäst är 45–54-åringarna – de står för den minsta procentuella ökningen. Precis som i halvårstatistiken 2018 står räkningar kopplade till näthandel, landsting och kommuner för en stor del av ökningen.

Tiden från att en räkning ska vara betald till att den kommer till Kronofogden har blivit allt kortare. Under många år låg mediantiden stabilt på 48–49 dagar. Men under första och andra kvartalet 2018 hade den minskat till 45 respektive 43 dagar.

Beloppen är låga till en början, i 44 procent av kraven handlar det om räkningar på under 1.000 kronor. Men när räkningen skickas till Kronofogden stiger kostnaden snabbt: 380 kronor i ombudsarvode, i de flesta fall 180 kronor i inkassokostnad samt 300 kronor i ansökningsavgift till Kronofogden. Det betyder att skulden ökar med 860 kronor för den som inte har betalat i tid.


Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Göran Persson föreslås bli ordförande för Swedbank

"Göran har en imponerande meritlista.". 70-årige S-pampen erbjuds nytt toppuppdrag efter skandalerna.0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus