Trumps Sverige-kommentar

Trump hånas för utspel: "Kolla vad som hände i Sverige igår kväll"

Publicerad 19 februari 2017 kl 09.14
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s president Donald Trump hånas nu från vänster­liberalt håll för ett tal som han höll igår kväll i Melbourne i Florida. Anledningen är att han i sitt tal tog upp Sverige som ett varnande exempel på hur det kan gå om man släpper in för många invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Talet inleddes högtidligt med att Trumps fru Melania Trump läste Herrens bön högt ur Bibeln. Därefter fortsatte hon med att, till applåder och jubel, tacka för förmånen att få vara USA:s första dam.

Donald Trumps 45 minuter långa tal fokuserade väldigt mycket på säkerhets­frågor. Han berättade att han gett order om att bygga den utlovade muren längs gränsen mot Mexiko och arbetar för att hålla islamister ute ur USA.

Han varnade även för vålds­utvecklingen i Chicago, USA:s tredje största stad, där fler mord begås än i de två största städerna, New York och Los Angeles, tillsammans.

– Kolla vad det är som händer! Vi måste se till att vårt land är tryggt! utbrast Trump.

Fler mördas i Chicago än i Los Angeles och New York tillsammans

Mot slutet av talet kom det utspel som Trump nu hånas för.

– Kolla vad som händer i Tyskland. Kolla vad som hände igår kväll i Sverige. Sverige! Vem hade kunnat ana? Sverige? De tog in stora mängder invandrare och har problem som de aldrig kunnat drömma om, sade han och tillade:

– Kolla vad som händer i Bryssel! Kolla vad som hände över hela världen, som i Nice och Paris.

Han varnade därefter för att låta USA gå samma väg som Europa har gjort och att man måste vara försiktig med vilka som släpps in i landet.

Många undrar vad det är för händelse i Sverige i fredags­kväll som förfärar den amerikanske presidenten. Aftonbladet har skapat en hånfull artikel på engelska som tar upp några av dygnets händelser. Artikeln nämner emellertid inte de grövsta händelserna; som de barn som rånades i Järfälla och Södertälje, mordet i Midsommar­kransen, bilbränderna i Göteborg och Halmstad eller de väpnade rånen i Malmö.

I USA tycks emellertid konsensus råda om att Trump inte explicit syftade på vad som hände i Sverige under fredags­kvällen utan ett uppmärk­sammat nyhets­inslag som sändes i Fox News samma kväll där Sverige diskuterades. I inslaget intervjuas dokumentär­filmaren Ami Horowitz om hans besök i Sverige förra året.

Fox News chockas av asylsexvågen i Sverige – "Det är ju groteskt"

En av dem som gör sig lustig över Trumps utspel är den tidigare moderate statsministern Carl Bildt. "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?" twittrar han, även Trump aldrig sade något om terrorattack.


Nyheter från förstasidan

Trump till Västeuropa: Nu får ni komma och hämta era IS-terrorister

Tunga beskedet när IS besegras i Syrien. "USA ber er att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi tillfångatagit."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus